ČEZ překonal očekávání, loni vydělal přes 27 miliard korun. Akcionáři se mohou těšit na dividendu

Petr Lukáč Petr Lukáč
Aktualizováno 15. 3. 2016 9:28
Energetická společnost ČEZ v loňském roce vydělala 27,7 miliardy korun. Navýšení čistého zisku dosáhl ČEZ i přes klesající ceny energií nebo problémy v elektrárně Dukovany. Negativní trendy v energetice a velký propad cen na přelomu letošního roku se podepíší na výsledcích společnosti i v roce 2016.
Jaderná elektrárna Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: Karel Toman

Praha - Energetická společnost ČEZ i přes negativní zprávy z celého sektoru navýšila v minulém roce plánovaný očištěný zisk z 27 na 27,7 miliardy korun (neočištěný byl 20,5 miliardy korun). Oproti loňskému roku se jedná o šestiprocentní pokles.

Očištěný zisk, podle kterého se vyplácí dividenda, nejvíc zajímá akcionáře, tedy i stát. S mírným navýšením zisku se dá očekávat, že ČEZ udrží výši vyplácené dividendy na úrovni 40 korun za akcii.

Negativní trendy v energetice a velký propad cen na přelomu letošního roku se podepíší na výsledcích ČEZ i v roce 2016. EBITDA (zisk před započtením odpisů, amortizace, úroků a daní) podle odhadů vedení firmy klesne o 5,1 miliardy na 60 miliard korun a čistý zisk klesne z 20,5 na 18 miliard korun.

Provozní zisk EBITDA loni klesl ČEZ o sedm miliard korun na 65,1 miliardy. Loni na jaře přitom firma očekávala EBITDA na úrovni kolem 70 miliard. Svou roli na tom hraje jednak neplánované odstavení elektráren Dukovany a Temelín, které ČEZ stálo zhruba 2,5 miliardy korun, ale hlavně stále klesající ceny elektřiny. Ty mezi lednem 2015 a lednem 2016 spadly o 11 eur/MWh, tedy více než třetinu.

A nebýt toho, že stát ČEZ vrátil neprávem vybranou daň za povolenky a firma navíc nedostala miliardy korun z vyhraného soudního sporu se SŽDC, výsledky by byly pravděpodobně výrazně horší.

Negativní trendy v energetice a velký propad cen na přelomu letošního roku se podepíší na výsledcích ČEZ i v roce 2016. Provozní zisk EBITDA podle odhadů vedení firmy klesne o 5,1 miliardy na 60 miliard korun a čistý zisk klesne z 20,5 na 18 miliard korun.

Bude hůř

Elektřina tvoří velkou část příjmů firmy, která při hrubém přepočtu přijde o 1,5 miliardy korun s každým poklesem ceny na trzích o jedno euro za megawatthodinu. A zatímco na podzim stála jedna MWh kolem 30 eur, před pěti lety to bylo 50 a před sedmi téměř 90 eur za megawatthodinu. A bude hůř.

Stávající výsledky ČEZ reflektují tzv. předprodeje. Tedy – část elektřiny na loňský rok prodávala firma za vyšší ceny například od roku 2011 či 2012. Poklesy se tedy promítají se zpožděním.

Na propady výsledků i cen elektřiny reagují i akcie ČEZ. Ty se nyní prodávají za zhruba 390 korun za kus. Ještě před rokem to ale bylo 617 korun. Tržní hodnota firmy se tak propadla o 37 procent, tedy zhruba 123 miliard korun.

Podobně jsou na tom ale i "sousedi". Největší německá firma E.ON loni prodělala rekordních sedm miliard eur (asi 190 miliard korun), více než dvojnásobek proti ztrátě 3,2 miliardy z roku 2014. Německá firma jen loni odepsala z hodnoty svých elektráren 8,8 miliardy eur. Od roku 2008 tak firma ztratila přes 80 procent své hodnoty. A ve ztrátě skončila i další německá společnost RWE. Ta loni vykázala ztrátu zhruba 5,4 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy