Zemřel nejbohatší Polák. Budoucnost patří Africe, říkal

Martin Ehl
Aktualizováno 29. 7. 2015 11:22
Nejcennější součástí Kulczykova impéria jsou akcie výrobce piva SABMiller v hodnotě 7,8 miliardy zlotých.
Jan Kulczyk
Jan Kulczyk | Foto: ČTK

Varšava - Nejbohatší Polák Jan Kulczyk v noci na dnešek zemřel. Překvapivou zprávu oznámila jeho firma Kulczyk Holdings. Podnikatel podle mluvčí své firmy podlehl komplikacím po operaci. 

Jan Kulczyk, kterému bylo 65 let, investoval v mnoha odvětvích včetně energetiky. Jeho majetek se odhadoval podle časopisu Forbes na 4,1 miliardy dolarů.

Kulczyk podle listu Gazeta Wyborcza zemřel ve Vídni, kde podstoupil údajně jen drobný kardiochirurgický zákrok. Dnes měl být podle svých spolupracovníků propuštěn z nemocnice.

Doma v Polsku aktivity jeho holdingu Kulczyk Investments přebral syn Sebastian a členkou dozorčí rady je i dcera Dominika. Kromě energetických firem mu v Polsku ještě patřila dálniční společnost Autostrada Wielkopolska.

Nejcennější součástí Kulczykova impéria jsou akcie výrobce piva SABMiller v hodnotě 7,8 miliardy zlotých. Jihoafrická firma je vlastníkem největší polské pivovarnické skupiny Kompania Piwowarska.

Kulczyk byl asi nejaktivnějším polským podnikatelem v zahraničí. V posledních letech prosazoval větší zájem Evropanů o Afriku, kterou označoval za kontinent budoucnosti. Jeho největší investicí v Africe je podíl v těžební společnosti v Nigérii.

"Říkával o sobě, že je ryba, která se nejlépe cítí v divoké řece, v klidném rybníku by zemřel nudou," poznamenala Gazeta Wyborcza o Kulczykově podnikatelské dráze, která začala již v roce 1981 po studiu mezinárodního práva a zahraničního obchodu.

V roce 1988 vytvořil v Polsku první síť prodejen automobilů značky Volkswagen. O tři roky později vznikl Kulczyk Holding. Podnikal v Evropě, Africe, Jižní Americe, Asii, ropu hledaly jeho firmy ve 22 zemích na čtyřech kontinentech.

Státní vyznamenání za podporu kultury

Kulczyk často přebíral podíly ve státních firmách, aby je posléze se ziskem prodal zahraničním koncernům. Tak to bylo v případě pojišťovny Warta, prodané belgické firmě KBC, anebo s polskými telekomunikacemi, které nakonec převzal France Telecom. O tomto pozadí se spekulovalo i poté, co Kulczyk loni koupil 38 procent akcií chemické společnosti Ciech za 619 milionů zlotých.

"Byla to netuctová osobnost, vůdce změn, člověk, který vybudoval velké impérium," prohlásil v rozhlase profesor Krzysztof Kalicki, oceňující Kulczykovu charitativní činnost. Další experti označili Kulczyka za "symbol změn" v polském byznysu a muže, který se nebál rizika při uskutečňování své vize.

Minulý měsíc prezident Bronislaw Komorowski udělil podnikateli vysoké státní vyznamenání za podporu polské kultury.

 

Právě se děje

Další zprávy