Zeman: Česko by mohlo přijmout euro za dva roky

ČTK ČTK
15. 3. 2015 13:40
Prezident v nedělním pořadu Partie odhadl brzké přijetí eura. ČSSD ve své programové rezoluci počítá s rokem 2020.
Prezident Miloš Zeman.
Prezident Miloš Zeman. | Foto: ČTK

Praha - Česká republika by z čistě technického hlediska mohla přijmout euro za dva až tři roky, míní prezident Miloš Zeman. Česko už splňuje všechna tři maastrichtská kritéria, nicméně kvůli určitému koaličnímu napětí očekává hlava státu vstup do eurozóny o něco později. Podle sociální demokracie by ČR měla euro přijmout kolem roku 2020.

Zeman dnes v pořadu Partie televize Prima vyjádřil lítost, že do eurozóny vstoupilo dříve Slovensko nebo Baltské země. "Ale tady chápu určité koaliční napětí, ANO je vůči euru spíše skeptické, sociální demokracie spíše optimistická," poznamenala hlava státu.

"Z čistě technického hlediska bychom mohli euro přijmout za dva až tři roky," podotkl dále Zeman. Česko by muselo projít dvouletým přechodovým obdobím, do něho se ale země musí nejdříve přihlásit, a tak "čistě teoreticky bychom zde euro mohli mít za tři roky," uvedl prezident. Objektivně tomu podle něj brání právě určitý rozpor v koalici.

"Vláda by měla ve své hospodářské a rozpočtové politice pokračovat v přípravách na přijetí společné evropské měny v možném termínu kolem roku 2020, tak aby naše země zůstala atraktivní pro investice a snížilo se riziko prudkých měnových výkyvů," uvedla ČSSD v programové rezoluci, kterou v sobotu schválil její sjezd.

Člen bankovní rady České národní banky Jiří Rusnok nedávno odhadl, že Česko do roku 2020 do eurozóny nevstoupí.

 

Právě se děje

Další zprávy