Nový žebříček nejbohatších Rusů vede ocelář Usmanov

17. 4. 2014 14:47
Ze seznamu desítky nejbohatších lidí sestavovaným magazínem Forbes poprvé vypadl bývalý prezidentský kandidát Michail Prochorov.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Moskva - Největším ruským boháčem zůstává ocelář Ališer Usmanov. První příčku v žebříčku nejbohatších ruských magnátů podle časopisu Forbes obsadil třetí rok za sebou.

Z první desítky naopak vypadl dolarový miliardář a někdejší neúspěšný ruský prezidentský kandidát Michail Prochorov. Podle agentury Reuters se tak stalo poprvé od vzniku žebříčku.

Usmanov je spolumajitelem firmy Metalloinvest, největšího těžaře železné rudy v zemi a spolumajitelem druhého největšího ruského mobilního operátora MegaFon. Vlastní i podíly v ruské internetové skupině Mail.Ru a v britském fotbalovém klubu Arsenal.

TOP 10 nejbohatších Rusů

1. Ališer Usmanov (18,6 mld USD)

2. Michail Fridman (17,6 mld USD)

3. Viktor Vekselberg (17,2 mld USD)

4.Vladimir Lisin (16,6 mld USD)

5. Leonid Michelson (15,6 mld USD)

6. Gennadij Timčenko (15,3 mld USD)

7. Vagit Alekperov (13,6 mld USD)

8. Vladimir Potanin (12,6 mld USD)

9. Andrej Melničenko (11,4 mld USD)

10. German Chan (11,3 mld USD)

Zdroj: Radek Pecák

Od minulého hodnocení se jeho jmění zvýšilo o miliardu dolarů, když za 2,5 miliardy dolarů prodal podíl, který spolu se svými partnery vlastnil v největší světové sociální síti Facebook, píše ruská verze Forbesu.

Usmanovovo jmění nyní odhaduje na 18,6 miliardy dolarů.

Druhým nejbohatším Rusem zůstává spolumajitel banky Alfa Bank a telefonního operátora Vimpelcom Michail Fridman. Jeho majetek ruský Forbes odhaduje na 17,6 miliardy dolarů. Oproti minulému srovnání je bohatší o 1,1 miliardy dolarů.

Změna na třetím místě

Viktor Vekselberg se v žebříčku posunul ze čtvrté na třetí příčku s odhadovaným majetkem ve výši 17,2 miliardy dolarů. Vekselberg zbohatl díky činnosti v odvětví energií a kovů. Od loňského roku mu jmění stouplo o 2,1 miliardy dolarů.

Do první desítky se naopak nedostal Michail Prochorov, vlastník amerického basketbalového týmu Brooklyn Nets a podílu v největším světovém producentu uhličitanu draselného, který má široké využití. Forbes Prochorovovo jmění odhaduje na 10,9 miliardy dolarů.

Oproti loňsku si však Prochorov o víc než dvě miliardy dolarů "pohoršil".

Vzhůru se v žebříčku naopak posouvali podnikatelé orientovaní na spotřebitele, což souvisí s nárůstem ruské střední třídy, napsal Reuters. O 76 míst na 75. místo tak poskočil podnikatel Oleg Tinkov, který založil a vlastní většinový podíl ve společnosti TCS, předním ruském poskytovali kreditních karet.

Zakladatel největšího ruského internetového prohlížeče Jandeks (Yandex) Arkadij Volož si v žebříčku polepšil o 34 míst na 60. místo poté, co cena akcií jeho společnosti stoupla na dvojnásobek.

 

Právě se děje

Další zprávy