Ze zkrachovalé Vojenské záložny si lidé nevyzvedli 714 tisíc

ČTK ČTK
29. 4. 2014 17:01
Na vyzvednutí svých peněz mají zbylí klienti Vojenské družstevní záložny už jen přes měsíc.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Na 239 klientů zkrachovalé Vojenské družstevní záložny si dosud z Fondu pojištění vkladů (FPV) nevyzvedlo celkem 714 tisíc korun. Zákonem stanovená tříletá výplata náhrad vkladů 433 klientům přitom definitivně skončí letos 30. května.

Česká národní banka 2. května 2011 vydala oznámení o neschopnosti Vojenské družstevní záložny v likvidaci dostát svým závazkům. Střadatelé, kteří měli v kampeličce uloženy peníze, měli nárok na náhradu vkladů do 100 procent, maximálně však do limitu 2,418 milionu korun na jednoho vkladatele. O své peníze si klienti zkrachovalé záložny mohli žádat po dobu tří let.

"Klienti Vojenské družstevní záložny mají na výběr svých vkladů poslední měsíc. Poté už fond žádné náhrady související s touto záložnou vyplácet nebude. Tato tříletá lhůta se neprodlužuje," uvedla výkonná ředitelka FPV Renáta Kadlecová.

K získání náhrady vkladů není třeba vyplňovat žádný formulář, není ani nutné nosit doklady, které by dokazovaly, že žadatel byl skutečně klientem záložny.

Potřebné údaje má fond k dispozici, a může si tak oprávněnost žadatele ověřit. Stačí pouze, aby se majitel účtu v minulosti vedeného u záložny, nebo plnou mocí jím pověřená osoba, dostavil s platným občanským průkazem či pasem na některou z 13 poboček GE Money Bank. Tam mu bude náhrada jeho vkladu v plné výši a bezplatně vyplacena hotově či převedena na účet, který žadatel uvede.

ČNB odňala Vojenské družstevní záložně povolení působit jako družstevní záložna v prosinci 2010. Důvodem byly přetrvávající závažné nedostatky v podnikání kampeličky.

 

Právě se děje

Další zprávy