Babišův trik, jak zmírnit zdražení cigaret, dostal zelenou

ČTK ČTK
20. 6. 2014 14:05
Sněmovna umožnila rychlejší projednání vládní novely zákona o spotřebních daních. Když začne platit do konce září, může Česko použít lepší měnový kurz.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jaroslav Jiřička

Praha - Sněmovna umožnila rychlejší projednání vládní novely zákona o spotřebních daních, která zvyšuje spotřební daně na cigarety a tabákové výrobky.

Pokud by zvýšení daně z cigaret nezačalo platit do konce září, musela by vláda sáhnout k většímu zvýšení daně a cigarety by kvůli tomu skokově zdražily ještě víc.

Poslanci na páteční mimořádné schůzi, kterou vložili do řádné červnové schůze, zkrátili lhůty pro projednání předlohy ve sněmovních výborech do 10. července. Bez toho by lhůta uplynula až o měsíc později.

Její zkrácení umožní, aby Sněmovna mohla novelu schvalovat dřív než na zářijové schůzi, například už na zvažované mimořádné schůzi v červenci.

Krabička zdraží o tři až čtyři koruny

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) už při projednání návrhu na zvýšení daně z cigaret v prvním čtení zdůraznil, že pokud by zákon nezačal platit do 30. září, musela by vláda navrhnout nové, ještě vyšší sazby daně. Musela by je navrhnout kvůli kurzu koruny platnému k letošnímu říjnu, který ale bude zřejmě stále pod vlivem loňských intervencí České národní banky.

To by podle Babiše zdražilo krabičku cigaret o šest až sedm korun, zatímco nynější návrh ji zdražuje o tři až čtyři koruny. To by také znamenalo riziko přechodu spotřebitelů na černý trh, uvedl.

Vláda předložila návrh na zvýšení daně poslancům tak, aby ho mohli schválit už v prvním čtení. To ale vetovaly kluby TOP 09 a ODS a vládní koalice nenavrhla zkrácení lhůt. Později se poslanec ANO Jan Volný pokusil návrh na zkrácení vznést, ale oba kluby to opět vetovaly.

 

Právě se děje

Další zprávy