Zdražení autorských poplatků je obrovské, vláda je ale omezit nemůže, říká Sobotka

ČTK ČTK
15. 9. 2016 16:55
Podle premiéra je chystaný růst sazeb autorských poplatků až o 50 procent obrovský. Vláda ani ministerstvo kultury nemá nicméně žádná oprávnění, aby mohlo tyto sazby regulovat. Problematikou se však na základě podnětů zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Za obrovský označil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) až padesátiprocentní růst sazeb autorských poplatků, který od příštího roku plánují autorské svazy. Vyjádřil pochopení i pro protesty, ke kterým se kvůli tomto zvýšení odhodlaly obce. Podotkl ale, že vláda ani ministerstvo kultury tyto sazby nemohou korigovat.

"Ministerstvo kultury nemá oprávnění, ani vláda nemá oprávnění tyto sazby regulovat," řekl premiér v reakci na interpelaci poslankyně Věry Kovářové (STAN). Poznamenal ale, že zvýšením se zabývá ještě Úřad pro ochranu hospodářské soutěže(ÚOHS) na základě více než 150 podnětů, které dostal.

"ÚOHS teprve tuto věc bude rozhodovat a chce analyzovat v této souvislosti i situaci v zahraničí," řekl Sobotka. Připustil ale, že v některých zemích jsou tyto sazby ještě vyšší.

Podle premiéra by situaci mohla do budoucna řešit novela autorského zákona, kterou projednává Sněmovna. Sobotka uvedl, že předloha by měla zajistit transparentnější tvorbu sazebníků a vyšší vymahatelnost povinností kolektivních správců autorských práv, tedy Ochranného svazu autorského (OSA) či agentury DILIA.

OSA chce zvýšit poplatky za autorská práva k hudbě až o 50 procent, DILIA o 25 procent, a to za televize v restauracích. Podle Sdružení místních samospráv se tak ve velkých městech zvýší měsíční sazby OSA ze 186 korun na 279 korun, sazby DILIA ze zhruba 135 korun na 168 korun. Celkem to představuje měsíční zdražení o 127 korun jen za jednu televizi, upozornilo sdružení.

Správci autorských práv zdůvodnili zvýšení tlakem zahraničních kolektivních správců i podobou navrhované novely autorského zákona.

 

Právě se děje

Další zprávy