Žďas posiluje export do Číny, domlouvá obchod za miliardy

ČTK ČTK
21. 3. 2015 14:30
Podnik vyjednává v Číně o dodávkách technologií pro ocelárnu za jednu až dvě miliardy.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Žďár nad Sázavou - Strojírenský a metalurgický podnik Žďas ve Žďáru nad Sázavou plánuje zvýšit export do Číny. Vyjednává tam o dodávkách technologií pro ocelárnu za jednu až dvě miliardy korun. Představitelé společnosti by chtěli kontrakt podepsat při příležitosti podzimní cesty předsedy vlády Bohuslava Sobotky do Číny. Premiér při sobotní návštěvě Žďasu potvrdil, že v jeho delegaci budou mít podnikatelé silné zastoupení.

"Pevně věřím, že se podaří uzavřít nebo dotáhnout do konce rozpracované kontrakty," řekl Sobotka novinářům. Do Číny se chystá na summit zemí střední a východní Evropy a Číny.

Žďas podepsal dohodu s čínskou společností Hebei Iron & Steel Group o dodávkách technologií pro ocelárnu při loňské čínské cestě prezidenta Miloše Zemana. "Čína se stává jednou z nejvýznamnějších zemí v našem exportu," uvedl generální ředitel Žďasu Miroslav Šabart. Technologie pro ocelárnu by mohl Žďas dodávat od příštího roku, pro strojírenskou divizi Žďasu by to znamenalo práci na dva roky, podotkl. Žďas měl loni obrat tři miliardy Kč, kromě strojírenské divize se na něm asi 1,5 miliardy Kč podílel provoz metalurgie.

Chybí učňové

S představiteli podniku Sobotka mluvil také o změnách, které chce vláda prosadit ve školství na podporu technického vzdělávání, mimo jiné o zavedení povinné maturity z matematiky.

Šabart uvedl, že Žďasu už teď chybí 110 lidí. V podniku dohromady pracuje kolem 2650 lidí, mezi nimi 150 agenturních pracovníků. "Ve výhledu pěti let nám odchází do důchodu 270 lidí, jsou to hlavně dělnici na obráběcích mašinách, vývojáři a konstruktéři a dneska zatím nevidíme, jakým způsobem je nahradíme," konstatoval ředitel. Jednou možností je podle něj posílení učňovského školství, druhou zvyšování podílu agenturních pracovníků. Dnes přicházejí hlavně ze Slovenska, do budoucna by podle Šabarta mohli být i z Ukrajiny či Rumunska.

Žďas se zaměřuje na výrobu tvářecích strojů, kovacích lisů, zařízení na zpracování šrotu a válcovaných výrobků, vyrábí odlitky, výkovky, ingoty a nástroje především pro automobilový průmysl. Patří do skupiny firem Železiarne Podbrezová Group.

 

Právě se děje

Další zprávy