Zaveďte v Rusku potravinové lístky, žádají spotřebitelé

ČTK ČTK
10. 2. 2015 7:10
Podle spotřebitelské organizace Veřejná kontrola se podíl výdajů na potraviny v rozpočtech ruských domácností neustále zvyšuje. Trpí hlavně ti nejchudší.
Ilustrační foto z ruského obchodu.
Ilustrační foto z ruského obchodu. | Foto: Reuters

Moskva - Vzhledem k prudkému růstu cen potravin v Rusku v důsledku pádu rublu a západních sankcí ekonomové a spotřebitelské organizace vybízejí ruskou vládu, aby zavedla pro nejchudší vrstvy potravinové lístky. Respektive zvláštní poukazy, kterými by bylo možné platit za nákupy v obchodě.

Systém by měl po americkém vzoru financovat státní rozpočet.

Podle spotřebitelské organizace Veřejná kontrola se podíl výdajů na potraviny v rozpočtech ruských domácností ustavičně zvyšuje. Zatímco dříve na tuto položku připadalo 36 až 40 procent příjmů, po posledním prudkém zdražování je nutné počítat už s polovinou výplaty.

"Při zachování trendu lze předpokládat, že za pár měsíců tyto výdaje nejspíše přesáhnou 50 i 60 procent příjmů," předpověděla nevládní organizace.

Proto požádala vládu, aby posoudila "možnost zavedení potravinových lístků, které dovolí sociálně slabým vrstvám nakupovat stanovené potraviny na účet federálního rozpočtu".

Inspirace z USA

Ruská organizace se odvolává na americkou zkušenost. Ve Spojených státech totiž podobný systém funguje už od roku 1939.

V současnosti má podobu elektronické karty, kterou každý měsíc doplňuje stát z rozpočtových prostředků. Pomoc čerpají desítky milionů Američanů, 15 procent populace, a stát na ni vynakládá desítky miliardy dolarů.

O zavedení potravinových lístků pro nejchudší vrstvy v Rusku se podle serveru newsru.com hovoří přinejmenším od roku 2008. Letos se ale tento systém už rozbíhá jako experiment v několika regionech, například v Kirovské, Saratovské, Omské či Uljanovské oblasti.

Podle listu Kommersant se i v bohaté Moskvě uvažuje o zavedení pomoci pro nejchudší na nákup potravinových balíčků. V jedenáctimilionové metropoli je sice jen necelých 100 000 nezaměstnaných, nicméně příjmy pod úrovní životního minima vykazuje skoro půldruhého milionu Moskvanů.

Přídělový systém a potravinové lístky se v Rusku poprvé objevily v roce 1916, za první světové války. Systém, zavedený za posledního cara, se ještě v daleko rozsáhlejším měřítku využíval v bolševickém Rusku, než byl oficiálně zrušen v roce 1935.

Znovu se objevil na počátku chaotických 90. let a v některých regionech se udržel do roku 1993.

 

Právě se děje

Další zprávy