Zásoby plynu v Česku jsou téměř na maximu, krize prý nehrozí

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
2. 9. 2014 9:40
V případě úplného zastavení dodávek by zásobníky dokázaly dodávat plyn nejméně tři měsíce.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Česko je připraveno na topnou sezonu i v případě přerušení dodávek zemního plynu přes Ukrajinu. Tuzemské zásobníky jsou měsíc před běžnou lhůtou naplněny téměř na maximum a při úplném zastavení dodávek dokážou zásobovat republiku nejméně tři měsíce.

Z celkové kapacity 2,931 miliardy metrů krychlových zbývají naplnit necelá tři procenta. Na plnou kapacitu by měly zásobníky dojít ještě tento týden, uvedl Český plynárenský svaz.

Podle předsedy svazu Miroslava Zaura má nyní Česko úplně jiné možnosti než v roce 2009, kdy zůstalo několik týdnů bez ruského plynu proudícího přes Ukrajinu. „Od roku 2009 jsme investovali do rozšíření zásobníků tři miliardy korun,“ řekl Zaur online deníku Aktuálně.cz.

Je tu i severní cesta. Také z Ruska

Oproti roku 2009 navíc Česko může využít takzvanou severní cestu – tedy plynovod NordStream, který vede z Ruska do Německa a vyhýbá se Ukrajině.

V současné době se plyn v České republice uskladňuje v osmi podzemních zásobnících, které provozují firmy RWE Gas Storage a MND Gas Storage, přičemž na RWE připadá kapacita 2,696 miliardy metrů krychlových plynu.

„Již minulý týden jsme byli na 96,4 procenta naší celkové kapacity. Očekáváme, že do týdne budeme na naší maximální naplněnosti,“ říká mluvčí skupiny RWE Martin Chalupský.

Konkurenční MND už na plné kapacitě je. „Naplněnost našich podzemních zásobníků je na maximu a nedostatek plynu pro naše zákazníky nehrozí,“ ubezpečuje mluvčí mateřské skupiny KKCG Dana Dvořáková.

Nejvíc plynu v historii

Krize se podle plynařů nemusejí obávat ani sousední země. „Členské země EU mají v tomto období uskladněno v zásobnících nejvíce plynu v celé své historii,“ říká Zaur.

Podle něj se Česká republika podílem skladovací kapacity na roční spotřebě plynu řadí mezi evropskou špičku. Zásobníky kapacitně stačí na pokrytí minimálně třetiny běžné spotřeby celé republiky, přičemž roční spotřeba plynu v Česku přesahuje osm miliard metrů krychlových.

„Maximální denní těžební výkon zásobníků je 48,8 milionu metrů krychlových. Vtláčecí výkon je pak 33,9 milionu metrů krychlových za den,“ upřesňuje Zaur.

Stav nouze

Pro případ nedostatku plynu má Česko stanoveny přesné postupy podle vyhlášky o stavech nouze v plynárenství. Ta dělí odběratele do osmi skupin a přesně určuje, koho by se případné omezení dodávek týkalo.

Jako první by omezení nebo zastavení dodávek plynu pocítili ti odběratelé, kteří mají možnost přejít na jiné palivo. Jako posledních by se pak omezení týkalo výrobců základních potravin, pohonných hmot, spaloven, zdravotnických zařízení, zařízení sociálních služeb, věznic, krematorií a České národní banky.

 

Právě se děje

Další zprávy