Zavřené obchody ve svátek? Nejdříve za rok, poslanci mají stále jiné priority

Tereza Holanová Tereza Holanová
27. 1. 2016 14:34
Návrh zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě leží v Poslanecké sněmovně už od léta 2014. I poslanci, kteří návrh podporují, říkají, že přednost mají důležitější témata. Zavřít obchody během státních svátků přitom podle odborářů chtějí téměř všichni prodavači. Ekonom ale varuje, že Češi budou regulaci stejně obcházet a že kvůli zákazu hrozí zdražování.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Volné svátky zůstávají pro prodavače a další pracovníky tuzemských obchodních řetězců i po jedenácti letech v nedohlednu. Návrh senátorů ČSSD z roku 2014, na jehož podpoře se už loni v lednu dohodla vládní koalice, totiž stále leží v Poslanecké sněmovně.

"Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě" zakazuje prodej během sedmi státních svátků. Poslanci jej začali projednávat v prosinci 2014, první čtení ale dokončili až v říjnu 2015. Druhé čtení měli na programu v úterý tohoto týdne, ale bod zařadili tak, že schválení nebylo časově reálné. Další termín zatím nepadl.

I ti poslanci, kteří zmíněný zákon podporují, připouštějí, že přednost mají důležitější věci. "Pokud se nestane zázrak, tak se k tomu nedostaneme," říká například ministr zemědělství a poslanec za KDU-ČSL Marian Jurečka. "Obávám se, že se to nepodaří ani příští týden," dodává.

"Byť jde původně o návrh ze strany sociálních demokratů, tak my ho podporujeme, ale ostatní předsedové klubů tam tu prioritu úplně nevidí," vysvětluje Jurečka, proč vládní poslanci zatím neprosadili rychlejší projednání. Větší přednost má teď podle něj třeba návrh zákona o zadávání veřejných zakázek.

"Jsou tu nějaké priority. Během schůze často někdo s něčím přijde nebo si kolegové berou přestávky, takže pevně zařazený bod se neprojedná, pak spadne na nějaký jiný den. V tom není úmysl, je to často vlivem okolností a jiných vyšších priorit," vysvětluje poslanec z ČSSD Ladislav Šincl.

Poslanci oslovení online deníkem Aktuálně.cz ale věří, že do konce roku návrh schválit zvládnou. "Budeme se to snažit tlačit na příští úterý, já bych byl opravdu rád, aby už se to ve druhém čtení projednalo," říká Šincl.

Polovina svátků stačí

Odboráři z obchodů usilují o omezení prodejní doby už od roku 2004. Současný návrh je přitom podle nich kompromis. Tím vysvětlují, proč navrhovatelé vybrali jen sedmi svátků z dvanácti: 1. leden, Velikonoční pondělí, 8. květen, 28. září, 28. říjen, 25. a 26. prosinec. Na Štědrý den by měl být zakázán prodej po poledni.

"Věděli jsme, že pokud budeme chtít všech dvanáct svátků, bylo by to neprůchodné," říká předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu Renáta Burianová. Prodavači se tak "vzdali" například obou červencových svátků nebo 17. listopadu.

Nejde nám o neděle ani o všechny svátky, polovina stačí, zdůrazňují prodavači. V úterý dvacet z nich demonstrovalo před Poslaneckou sněmovnou, kde rozdávali kolemjdoucím poslancům letáky. Snažili se je tak přesvědčit, aby návrh zákona o prodejní době podpořili.

O víkendy mají zájem jen brigádníci

Zákaz prodeje o svátcích kritizují vedle opoziční ODS či TOP 09 i někteří ekonomové. "Myšlenka, že by někdo měl rozhodovat, kdy můžeme pracovat a kdy ne, kdy můžeme nakupovat a kdy ne, se mi nesmírně příčí," říká Aleš Rod z Centra ekonomických a tržních analýz.

"Třeba se situace změnila, ale moje zkušenost s brigádami při studiích je následující: směny o víkendech a svátcích byly rozebrány vždy jako první, neboť byly honorovány vyšší mzdou a případnými dalšími benefity," uvádí Rod.

Odboráři se ale ohrazují, že to se týká jen brigádníků či pracujících důchodců, pro které jde o nárazový přivýdělek a stále jim zbývá spousta volného času.

"Samozřejmě že jsou pak za práci příplatky, ale pro ty, kteří celý rok pracují v obchodě, je důležité, aby 26. prosince byli doma," říká Burianová. Trávit svátek v obchodě podle ní nechce až 99 procent kmenových zaměstnanců. To potvrzují i účastníci úterní demonstrace. "Všichni chtějí být doma, s dětmi," souhlasí mladý prodavač, který kvůli volným svátkům přijel až z Opavy.

Hrozí zdražení zboží?

Aktuální návrh zákona předložil v březnu 2014 senátor za ČSSD František Bublan. Podle něj mají být svátky dny pracovního klidu. "Zaměstnanci pracující ve svátek se nemohou plně věnovat své rodině, neboť v době, kdy mají jejich děti volno, pracují. Ve svátek by měla být rodina pohromadě a věnovat se, mimo jiné, rodinným záležitostem," uvádí.

S dopadem na státní rozpočet Bublan nepočítá. Věří, že lidé budou nakupovat stále stejně - pouze jindy. Případně půjdou do prodejen, pro které zákaz platit nebude. Výjimku by totiž měly mít obchody s prodejní plochou menší než 200 metrů čtverečních, dále prodejny na nádražích, letištích, benzinových pumpách či v nemocnicích.

Díky tomu, že budou mít prodavači volno, by navíc podle Bublana měly vzrůst příjmy v oblasti turismu i dalších služeb, za které budou prodavači utrácet ve volném čase.

Ekonom Rod ale varuje, že Češi jsou mistři v obcházení regulací. "Už jsem zachytil plány, že velké supermarkety budou na parkovištích otevírat kiosky o prodejní ploše 199 metrů čtverečních nebo pořádat farmářské trhy," říká.

Pokud by obchody přišly o tržby, tak si je budou podle Roda navíc chtít nahradit jinak. "K tomu mají dvě cesty, buď zvýšení cen výrobků, nebo například nákupem levnějších potravin," varuje. A připomíná, že Svaz obchodu a cestovního ruchu na rozdíl od Bublana vyčíslil propad tržeb na zhruba 700 milionů korun za každý svátek, během něhož budou obchody zavřené.

Nemožné se stalo skutkem. Dvě dekády debatovaný zákaz prodeje o nedělích, případně alespoň o svátcích, v nějaké podobě konečně prošel prvním hlasováním ve Sněmovně. Je to ale nelogický paskvil. | Video: David Klimeš
 

Právě se děje

Další zprávy