Zájezdy na olympiádu jsou stále dostupné, letenky ale zdražují na maximum

ČTK ČTK
29. 7. 2016 15:55
Lidé stále mají možnost vycestovat na letní olympijské hry do Ria de Janeira. Kapacita ubytovacích zařízení, zejména ke konci olympiády, ještě zaplněná není. Je to pravděpodobně dáno i obavami z viru zika. Pokud se ale sportovní nadšenci nakonec přeci jen pro výlet do Brazílie rozhodnou, budou muset pořádně sáhnout do kapsy - letenky je vyjdou na 30 tisíc korun a více.
Olympijské kruhy, ilustrační foto.
Olympijské kruhy, ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Zájezdy na olympiádu do Brazílie je stále možné koupit, levné letenky jsou ale vyprodané. Ceny letenek i ubytování v Riu de Janeiro na termín olympiády vzrostly meziročně o desítky procent. Podle prodejců letenek a cestovních kanceláří ale kvůli obavám z viru zika či bezpečnosti v zemi koupené zájezdy či letenky nikdo nestornoval.

Ceny ubytování během olympiády v brazilském Riu De Janeiro jsou meziročně vyšší o 67 procent. Obsazenost hotelů ve městě během her dosahuje průměrně 91 procent, vyplývá to z údajů hotelového portálu Trivago. Nejdražšími dny, co se ubytování týká, jsou 19. a 20. srpen, kdy vyjde cena za noc ve dvoulůžkovém pokoji v přepočtu na 7457 Kč, respektive 7398 korun.

Cestovní kancelář IBTravel v červenci zlevnila kvůli nižšímu zájmu zájezdy na hry o 20 až 50 procent. Podle majitele CK Filipa Dohnálka zájezdy ještě vyprodané nejsou. "Zejména ke konci olympiády. Nicméně zájem se projevil a klienti se dotazují na aktuální možnosti," uvedl Dohnálek.

Podle společnosti Student Agency se poptávka po letenkách do Ria v souvislosti s olympiádou nepatrně zvýšila. "V tuto chvíli už jsou letenky za nejnižší ceny v termínu olympiády beznadějně vyprodané. Pokud by se někdo rozhodl do dějiště her letět, tak aktuálně zaplatí za letenku 30 tisíc korun a více," uvedla ředitelka prodeje letenek firmy Věra Janičinová.

Průměrná cena zpátečních letenek do Ria byla loni 17 000 korun, v dubnu letošního roku se však vyšplhala na 30 000 korun. Na této hladině se cena drží i nyní, těsně před zahájením olympijských her. "Zvýšený zájem o letenky může letos brzdit zdravotní riziko související s virem zika, za jiných okolností by mohly být olympijské hry pro turisty větším lákadlem," dodal Josef Trejbal z portálu Letuška.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy