Zájem o ubytování v soukromí v Česku roste, přednost mu dala už čtvrtina turistů

ČTK ČTK
13. 12. 2016 11:19
Počet turistů ubytovaných v soukromí či přes aplikace sdíleného ubytování, jako jsou Airbnb, HomeAway či Vacation Rentals, vzrostl v ČR za tři letošní čtvrtletí o 40 procent na 2,2 milionu. Do tuzemských hotelů, penzionů a kempů přijelo celkem 7,1 milionu zahraničních návštěvníků, meziročně o 6,3 procenta více.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Počet turistů ubytovaných v soukromí či přes aplikace sdíleného ubytování, jako jsou Airbnb, HomeAway či Vacation Rentals, vzrostl v ČR za tři letošní čtvrtletí o 40 procent na 2,2 milionu. Vyplývá to z průzkumu, který si nechal zpracovat Institut turismu agentury CzechTourism.

Za devět měsíců přijelo do Česka celkem 9,3 milionu zahraničních turistů, což je o 12,6 procenta meziročně více.

Do tuzemských hotelů, penzionů a kempů přijelo celkem 7,1 milionu zahraničních návštěvníků, meziročně o 6,3 procenta více. Podíl zahraničních turistů, kteří využívají placené ubytování v soukromí, roste v posledních dvou letech, což souvisí s rozvojem sdílené ekonomiky i zprostředkovatelských platforem, jako je právě Airbnb.

Rostoucí podíl placeného ubytování v soukromí je patrný hlavně u turistů z evropských zemí – Francie, Itálie či Velké Británie a poté z USA. Více než polovina z těch, kteří placené ubytování v soukromí využívají, přitom přijíždí do Česka poprvé. Individuální ubytování je zatím nejhojněji využíváno v Praze.

Za prvních devět měsíců roku vzrostly průměrné výdaje zahraničních turistů o 2,9 procenta na 2772 korun. Nejvíce turisté utrácí za dopravu (26 procent), ubytování (21 procent) a stravování (16 procent).

Segment sdíleného ubytování v ČR velmi rychle roste, podle Asociace hotelů a restaurací nyní představuje 25 procent celkového počtu přenocování. Podle asociace ale není patrný dopad tohoto typu podnikání na počet hostů v hotelech.

"To není konkurence pro hoteliéry. Dneska není vidět v oblasti ubytování, že by ubývalo hostů," uvedl v pondělí prezident asociace Václav Stárek. Ani hoteliéři nevolají po silné regulaci sdílených služeb, ale po jasném systému vymáhání a kontroly daní a poplatků.

V Česku se podle odhadů asi 30 procent bytů prodává na investici. Noví majitelé v nich nebydlí, ale hned je pronajímají. "Spatřuji v tom nebezpečí hlavně pro města a jejich obyvatele, kdy se může stát, že se lukrativní oblasti zcela vylidní a budou využívány jako turistické ubytování. Cena pronájmů pak prudce stoupá, což znemožňuje rezidentům pronajmout si byt k dlouhodobému bydlení, stejně tak roste cena těchto nemovitostí," dodal Stárek.

Tento problém podle asociace už řeší řada zahraničních metropolí. Například v Berlíně, Mnichově, Hamburku či v Barceloně je povinná registrace pronajímaných bytů. V Paříži musejí od letošního října platit pronajímatelé poplatky z cestovního ruchu. Ve Vídni mají ubytovací platformy povinnost oznamovat magistrátu registrované ubytovatele. Nejrazantněji proti krátkodobým pronájmům přes Airbnb vystoupilo město New York, kde službu zcela zakázali.

 

Právě se děje

Další zprávy