Zájem o darování potravin potřebným vzrůstá. Do akce se zapojilo 470 obchodů po celém Česku

ČTK ČTK
21. 11. 2015 15:35
Zájem o Národní potravinovou sbírku vzrůstá, například jen v pražském Tescu se během dopoledne nasbíralo zhruba 2,8 tuny jídla. To posléze poputuje k matkám s dětmi v azylových domech, seniorům, osobám bez domova či lidem s handicapem. Nejčastěji jde o základní potraviny nebo dětské výživy. Do akce, ve které mohou lidé nakoupit a následně darovat potraviny potřebným, se letos zapojilo více než 470 obchodů po celém republice.
Národní potravinová sbírka - ilustrační foto
Národní potravinová sbírka - ilustrační foto | Foto: beroun.charita.cz

Praha - O dnešní třetí ročník Národní potravinové sbírky mají lidé velký zájem. Například v pražském Tescu se kolem poledne vybraly už dvě tuny jídla, zatímco loni za celý den 2,8 tuny.

Nejčastěji lidí darují základní potraviny, v nákupních koších se ale objevují i čaje nebo dětské výživy. ČTK to řekla Martina Šilhánová z uvedené společnosti. Do akce, ve které mohou lidé nakoupit a následně darovat potraviny potřebným, se letos zapojilo více než 470 obchodů po celém Česku.

Přímo v obchodech potraviny od dárců vybírá více než 2000 zapojených dobrovolníků v modrých zástěrách s logem projektu "Potraviny pomáhají". Podle jedné z organizátorek akce, Pavlíny Kalousové z platformy Byznys pro společnost, jsou mezi dobrovolníky pracovníci obchodních řetězců, lidé z neziskových organizací, i přímo například samotní klienti neziskových organizací, kteří následně jídlo sami využijí.

Například Diecézní charita Brno vyslala dnes na potravinovou sbírku asi 150 dobrovolníků. Sváží potraviny z desítky supermarketů na jižní Moravě a Vysočině. "Loni jsme vybrali 11 tun potravin, což byl dvojnásobek oproti předchozímu sběru," uvedla mluvčí charity Diana Tuyet-Lan Kosinová. Podle ní je pro charitu sbírka nenahraditelná. "Loni jsme z ní žili celý rok," uvedla Kosinová. Jídlo ze sbírky je určené pro lidi bez domova, seniory nebo i cizince v nouzi.

Podle Kalousové se nemůže stát, že by potravin v celorepublikovém měřítku bylo vybráno moc. "Loňský ročník ukázal, že potraviny, které jsme nasbírali, vydrží jenom několik měsíců. A jídlo je potřebné v průběhu celého roku," vysvětlila organizátorka.

Jídlo dnes dobrovolníci vkládají do speciálních košů v supermarketech, odkud poputuje přes potravinové banky neziskovým organizacím přímo v místech, kde lidé darovali. Pomohou tak matkám s dětmi v azylových domech, seniorům, osobám bez domova či lidem s handicapem.

Letos se do sbírky poprvé zapojily také vybrané školy a školky. Děti se dozvídají, proč se s potravinami nemá plýtvat a navíc, proč je dobré pomáhat lidem, kteří pomoc potřebují.

Potravinové banky jsou občanská sdružení, která shromažďují od dárců potravinové i zemědělské přebytky, potraviny před datem spotřeby a ty, které nemohou jít do běžného prodeje, například mají poškozený obal.

První potravinová banka na světě byla založena v roce 1967 v Phoenixu v Arizoně, v Evropě vznikla první potravinová banka v roce 1984 v Paříži. V roce 1986 byla založena Evropská federace potravinových bank a v roce 1994 Česká federace potravinových bank.

V prvním českém ročníku sbírky lidé a firmy darovali 66 tun potravin, loni 173 tun.

 

Právě se děje

Další zprávy