O zájezdy na MS do Brazílie je v Česku minimální zájem

ČTK ČTK
11. 6. 2014 10:25
Ceny zájezdů na fotbalové mistrovství světa začínají na zhruba 100 tisíci korunách.
Arena da Baixada před MS 2014
Arena da Baixada před MS 2014 | Foto: Reuters

Praha - Zájem Čechů o zájezdy na mistrovství světa ve fotbale v Brazílii je bez účasti českého národního týmu minimální.

Dalším důvodem nezájmu je poměrně vysoká cena zájezdů, která se pohybuje kolem 100 tisíc korun.

Vyplývá to z ankety mezi tuzemskými cestovními kancelářemi.

Asociace českých cestovních kanceláří (AČCKA) odhaduje, že ročně za sportovním utkáním vycestuje průměrně 8000 až 9000 Čechů.

"Počet osob, které se s naší cestovní kanceláří vypraví na MS 2014 do Brazílie, není velký, řádově se jedná o desítky osob. Důvodem je především poměrně vysoká cena zájezdů - kolem 100 tisíc korun - a pak samozřejmě i to, že reprezentace ČR se na tento turnaj neprobojovala," uvedl Ladislav Peška z CK Slan tour.

Nízký zájem českých fanoušků kvůli neúčasti české reprezentace potvrdil mluvčí CK Čedok Tomáš Brejcha. Vstupenky jsou zpravidla vázané na ubytování a ceny zájezdů začínají kolem 100 tisíc korun na osobu, dodal.

Brazílie je předražená

Obchodní ředitel America Tours Jan Kužel uvedl, že klienti o takovýto typ zájezdu a s takovouto cenou zájem neměli. "Proto žádný organizovaný zájezd neodjedeme. V Brazílii je vše opravdu předražené, oproti cenám před několika lety," poznamenal. Na šampionát podle něj odjede jen několik individuálních klientů, pro které cestovní kancelář připravila zájezd se zajištěnými službami a cena nebyla rozhodujícím faktorem.

Kužel míní, že Brazílie doplácí na drastické zdražování služeb v posledních letech, ale je schopná úbytek zahraničních turistů kompenzovat nárůstem domácího cestovního ruchu. "Je možné, že po MS ve fotbale ceny klesnou a na letní olympijské hry - v roce 2016 - budeme schopni vypravit organizované zájezdy," dodal.

Tajemnice AČCKA Kateřina Petříčková uvedla, že zájezdy za sportovním utkáním jsou u veřejností stále oblíbenější. Některé CK nabízejí kompletní zájezdy s dopravou, vstupenkou, ubytováním a stravováním za sportem - ať jde o fotbal, hokej, tenis, formuli 1, basketbal, lyžování, rychlobruslení, či atletiku.

Ideální je Evropa

Pro české sportovní fanoušky jsou ideálním místem utkání města v rámci Evropy s cenově dostupnou dopravou. Nejoblíbenější tak jsou zájezdy za fotbalovým a hokejovým utkáním v rámci Evropy.

Letenka, která spolu se vstupenkou tvoří hlavní část zájezdu, je do hlavních měst v rámci Evropy cenově dostupná pro větší část fanoušků. Petříčková zmínila například mistrovství světa v roce 2011 na Slovensku nebo zápas fotbalistů Viktorie Plzeň v Barceloně.

 

Právě se děje

Další zprávy