Žádná nová auta. Audi a General Motors stoply prodej v Rusku

ČTK ČTK
18. 12. 2014 13:56
Slabší kurz rublu po přepočtu snižuje příjmy zahraničních automobilek na ruském trhu.
Foto: Audi

Moskva - Největší americká automobilka General Motors a německý výrobce luxusních vozů Audi tento týden kvůli propadu rublu dočasně zastavili prodej v Rusku. Informuje o tom agentura Bloomberg.

General Motors uvedla, že dodávky ruským prodejcům zastavila v úterý. Dodala však, že automobily Chevrolet, Opel a Cadillac, které již byly koupeny, dodá za původně dohodnuté ceny.

Automobilka Audi, která je součástí koncernu Volkswagen, zastavila prodej v Rusku také v úterý. Firma oznámila, že prodej obnoví poté, co připraví nový ceník. Samotný Volkswagen podle Bloombergu uvedl, že automobily v Rusku stále prodává, ale sleduje situaci na tamním trhu s obavami.

Součástí Volkswagenu je rovněž mladoboleslavská Škoda Auto, pro kterou je Rusko třetím největším trhem. Škoda tento týden uvedla, že hodnotit dopady oslabující ruské měny je zatím předčasné.

"Situaci na ruském trhu i nadále sledujeme, aktuálně běží výroba automobilů v našich ruských závodech bez omezení. V tuto chvíli je však příliš brzo na jakékoliv spekulace o dalším vývoji," řekl v úterý mluvčí podniku Josef Baláž.

Rubl od začátku letošního roku ztratil asi 45 procent své hodnoty, dolů ho tlačí západní sankce vůči Rusku a klesající ceny ropy. Slabší kurz rublu po přepočtu snižuje příjmy zahraničních automobilek na ruském trhu.

Agentura AP již ve středu informovala, že britský výrobce luxusních vozů Jaguar Land Rover minimálně do pátku přerušil dodávky ruským prodejcům.

 

Právě se děje

Další zprávy