Zadlužený Kovosvit nově vede krizový tým manažerů, zaměstnanci stále nedostali výplatu

ČTK ČTK
29. 8. 2016 17:33
Výrobce obráběcích strojů ze Sezimova Ústí momentálně dluží zhruba 700 milionů korun. Důvodem je přílišná závislost na ruském trhu. Podle mluvčího má společnost k dispozici nabídky investorů na poskytnutí úvěrového financování a kapitálový vstup.
Foto: Kovosvit

Sezimovo Ústí – Firmu Kovosvit MAS ze Sezimova Ústí, která má finanční problémy, vede nový manažerský tým vedený Petrem Karáskem. Bývalý pověřený ředitel Blahoslav Fajmon rezignoval, řekl nový mluvčí společnosti Karel Samec.

Zaměstnanci stále nedostali červencovou výplatu. Podle Samce má výrobce obráběcích strojů k dispozici nabídky investorů na poskytnutí úvěrového financování a kapitálový vstup. Tyto kroky jsou ale podmíněny souhlasem úvěrujících bank.

"S platností od pondělí 29. srpna nastoupil do Kovosvitu zkušený manažerský tým, který má za sebou vynikající reference s restrukturalizací výrobních podniků v problémech," uvedl Samec. Karásek, který nyní firmu vede, se v minulosti podílel například na řízení Jablonexu, Kordárny či Tatry Kopřivnice.

"Základním úkolem krizového týmu je uklidnění situace uvnitř i vně společnosti a zajištění normálního fungování alespoň do doby ukončení vyjednávání mezi novými investory a financujícími bankami," uvedl Samec.

Krizové vedení se dnes sešlo se zaměstnanci Kovosvitu. Podle předsedy podnikových odborů Jiřího Ryzky nezbývá zaměstnancům nic jiného než dále čekat. "Stále věříme, že vše dopadne dobře. Zítra ve 13:45 nás čeká další kolo jednání," uvedl Ryzka.

Společnost momentálně dluží zhruba 700 milionů korun. Důvodem je přílišná závislost na ruském trhu. Problémy jednoho z největších zaměstnavatelů na jihu Čech, kde pracuje zhruba 770 lidí, vyšly najevo přibližně v polovině srpna. Se zaměstnanci jednalo tehdy nově zvolené vedení v čele s Fajmonem, předchozí management odstoupil na přelomu července a srpna během celozávodní dovolené.

 

Právě se děje

Další zprávy