Zadávání veřejných zakázek se zjednoduší. Nepůjde jen o cenu

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
9. 3. 2015 16:05
Rozšíření hodnoticích kritérií má potlačit praxi zadávání zakázek nejnižší nabídce bez vyhodnocení ostatních kritérií.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Novela zákona o veřejných zakázkách, která má ulehčit jejich zadávání, byla v pátek 6. března vyhlášena ve Sbírce zákonů, a je tedy účinná. Informovalo o tom dnes ministerstvo pro místní rozvoj. 

Schválená předloha má mimo jiné usnadnit hodnocení tendrů podle více kritérií a nesoustředit se pouze na nabízenou cenu. Rozšíření hodnoticích kritérií má potlačit praxi zadávání zakázek nejnižší nabídce bez vyhodnocení ostatních kritérií.

Novela ruší i povinnost zrušit zadávací řízení v případě jediné nabídky. Má také urychlit případná řízení u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Stanoví například, že pokud chce někdo zpochybnit zakázku u antimonopolního úřadu, bude muset skládat kauci až deset milionů korun. Dosud byla horní hranice dva miliony korun.

Vyšší limit pro vícepráce

Současný zákon umožňuje zadat zakázkuv jednacím řízení bez uveřejnění stejnému dodavateli v případě, že celkový rozsah dodatečných stavebních víceprací nebo služeb nepřekročí 20 procent ceny původní zakázky. Nyní se tento limit zvýší až na 30 procent. Někteří senátoři i poslanci poukazovali na to, že většina zemí EU má tento limit až 50 procent.

Ministerstvo pro místní rozvoj proto už připravuje nový zákon, který musí začít platit nejpozději od dubna příštího roku, a ten už podle ministryně Karly Šlechtové bude limit 50 procent obsahovat. Někteří opoziční poslanci ale varovali, že zvýšení limitu otevírá prostor pro korupci a plýtvání penězi.

Komunikace s ÚOHS má mít nově elektronickou podobu. Elektronicky se úřadu budou podávat například podání nebo rozklady a další stanovené dokumenty. Uchazeči o zakázky také budou moci předkládat v rámci dokazování své kvalifikace vysokoškolské diplomy v latině a nebudou je muset nechat přeložit do češtiny.

Chystá se zcela nový zákon

"Novela zákona o veřejných zakázkách představuje první krok v plánovaných změnách v oblasti veřejného investování. Nyní je potřeba soustředit síly a pokračovat v intenzivní práci na přípravě zcela nového zákona o veřejných zakázkách, který bude již plně reflektovat obsah nových evropských směrnic," uvedla ministryně Šlechtová k účinnosti novely.

Ministerstvo nyní finišuje v přípravě paragrafového znění zákona, představit ho chce během března. V květnu či červnu by se jím měla zabývat vláda, do Poslanecké sněmovny by měl přijít letos na podzim. Kvůli evropským pravidlům musí zákon začít platit nejpozději 18. dubna 2016.

Nový zákon o zadávacích řízeních, který reaguje na evropskou směrnici z loňského roku, reguluje postup zadavatele při výběru dodavatele. Určuje tedy podmínky zadávacího řízení. Naopak vůbec neřeší, co je to veřejná zakázka. Vymezuje pouze, co veřejná zakázka není. Zadavatelům zakázek dává větší pravomoci, nařizuje jim však postupovat transparentně a přiměřeně. Nesmí také obcházet povinnosti dané zákonem.

Resort nechce zadavatele nutit vylučovat uchazeče o zakázku, který předloží podezřele nízkou cenu, naopak návrh zákona zakazuje uzavřít smlouvu s účastníkem tendru, který nesplňuje požadavky zákona či zadavatele. Návrh zákona také zvyšuje limit pro povolené vícepráce na 50 procent z nyní platných 20 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy