Za zpoždění vlaků nebudou dopravci platit dalších pět let

ČTK ČTK
13. 8. 2014 13:03
Novelu zákona o drahách, která prodlužuje výjimku z evropského nařízení až do roku 2019, podepsal prezident Miloš Zeman.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Železniční dopravci dalších pět let nebudou muset vyplácet náhrady při zpoždění vlaku delším než hodinu. Novelu zákona o drahách, která prodlužuje výjimku z evropského nařízení až do roku 2019, podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Výjimka z unijního nařízení měla původně skončit letos v prosinci. Prodloužení výjimky je dáno tím, že dopravci nemají šanci ovlivnit vznik zpoždění zejména kvůli stavební činnosti na tuzemských tratích.

Nařízení Evropského parlamentu z roku 2007 ukládá dopravcům na železnici mimo jiné to, aby v případě zpoždění nad 60 minut vraceli cestujícím 25 až 50 procent jízdného.

Při zpoždění nad 60 minut už by dopravce musel zdarma zajistit občerstvení, ubytování a náhradní dopravu. I toto opatření návrh o pět let odsunul, i když v praxi už mnohdy tato výjimka není využívána.

Výjimka se ale týká i poskytování informací o mezinárodních cestách, které by musel dopravce poskytovat ve všech prodejních místech. To by údajně znamenalo nutnost enormního proškolení personálu.

Rozhodnutí Drážního úřadu nově půjdou k soudu

Vládní novela drážního zákona také nově stanovuje, že rozhodnutí Drážního úřadu bude nově posuzovat soud, a nikoli jako dosud ministerstvo dopravy. Pokud nebude některý ze subjektů souhlasit s rozhodnutím úřadu, bude moci podat pouze žalobu k soudu.

V praxi se to týká především prohlášení o dráze, přidělování kapacity dopravní cesty, spory při uzavírání smluv mezi provozovatelem dráhy a dopravcem nebo řízení o dočasném omezení a zastavení drážní dopravy.

 

Právě se děje

Další zprávy