Z trpaslíka obrem. Původně úklidová firma uspěla díky Škodě

Veronika Kudrnová, ProByznys.info
19. 1. 2015 9:30
Ryze český kapitál nás v oboru diskriminoval, míní obchodní ředitel společnosti Atalian.
Obchodní ředitel David Fiala
Obchodní ředitel David Fiala | Foto: Česká cesta

"Trpaslík nebude větší, i kdyby se na horu postavil." Slova římského filozofa Seneky popírá historie společnosti Atalian. Původně česká úklidová firma založená začátkem 90. let manželi Novotnými zdolala díky fúzi s francouzskou společností alespoň vrchol páté nejvyšší hory Česka – Pradědu. Se svými 3500 zaměstnanci a obratem více než 1,5 miliardy korun se může směle poměřovat se čtyřmi největšími hráči v oboru facility managementu - společnostmi ISS Facility Services, OKIN Facility, AB Facility a M2C Facility management.

Historie společnosti Atalian CZ se začala psát v roce 1994. Tehdy se Pavel Novotný dozvěděl, že společnost Škoda Auto bude hledat externí firmu na provádění úklidu v tamní továrně. Se svojí manželkou Janou v témže roce založil společnost JANA a přihlásil se do výběrového řízení Škody Auto. "Zní to téměř neuvěřitelně, ale tendr díky době, dobré ceně a určité znalosti zázemí vyhrál," říká obchodní ředitel David Fiala.

Společnosti JANA se díky vytrvalosti a snaze jejího zakladatele podařilo posunout hranice obecně zažitých představ o úklidové službě. "Tehdy byl trh úklidových prací skutečně jen o uklízečkách s hadrem v ruce, které sem tam zahlédnete na chodbách objektu. Nikdo moc neřešil, jestli a jak je vlastně uklizeno. To ale nebyl případ Pavla Novotného," říká s úsměvem Fiala.

Celý příběh úspěchu původně české firmy si přečtěte na sesterském webu ProByznys.info.

 

Právě se děje

Další zprávy