Vzkaz pro Řecko: Na snižováni dluhu nemají věřitelé chuť

ČTK ČTK
21. 9. 2014 7:03
Jihoevropská země doufá, že získá úlevy za to, že se zastavil volný pád její ekonomiky.
Zadlužené Řecko. Ilustrační foto
Zadlužené Řecko. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Atény - Mezinárodní věřitelé nemají chuť uvažovat o snížení řeckého dluhu. V rozhovoru s řeckým listem Realnews to řekl výkonný ředitel záchranného fondu eurozóny ESM Klaus Regling.

Řecko předpokládá, že letos získá od věřitelů nové úlevy při splácení svých dluhů poté, co se mu podařilo dosáhnout pokroku v úsilí o zlepšení stavu veřejných financí. Tamní ministr financí Gikas Charduvelis řekl listu To Vima, že tyto úlevy budou mít pravděpodobně podobu prodloužené doby splatnosti úvěrů a snížených úrokových sazeb.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové hodnotě 240 miliard eur (tedy 6,6 bilionu Kč).

Řecká ekonomika se v uplynulých šesti letech nacházela v recesi, tento rok se ale počítá s jejím návratem k růstu. V letošním druhém čtvrtletí se hrubý domácí produkt snížil o pouhých 0,2 procenta, tedy nejpomalejším tempem od začátku hospodářské recese v roce 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy