Český průmysl dál roste, hodnota zakázek stoupla o sedminu

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
6. 6. 2014 9:40
Největší vliv na meziroční růst měla opět výroba motorových vozidel, pomáhá i výroba elektrických zařízení
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Tuzemská průmyslová výroba pokračovala ve výrazném růstu i v dubnu. Meziročně přidala 7,7 procenta, přičemž největší vliv na meziroční růst měla opět výroba motorových vozidel. Hodnota nových zakázek se zvýšila o 14,7 procenta.

Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

V porovnání s letošním březnem rostl průmysl – po očištění od sezonních vlivů – o 1,1 procenta.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (růst o 16,5 procenta, příspěvek 2,7 procentního bodu). Na pozitivním dubnovém výsledku se značnou měrou podílela i výroba elektrických zařízení (růst o 11,6 procenta, příspěvek 0,8 procentního bodu).

Je to kvalitní růst

Meziročně lepší výsledek vykázaly všechny sledované obory, což podle analytika společnosti Home Credit Michala Kozuba ukazuje na kvalitu ekonomického růstu.

"Na průmyslu je v současnosti pozitivní hlavně rozprostření růstu mezi jednotlivé obory. Neplatí totiž to, že by jedno silné odvětví táhlo celý průmysl vzhůru, zatímco ostatní by skomíraly," hodnotí dubnové výsledky Kozub.

Tržby z průmyslové činnosti meziročně vzrostly o 10,3 procenta, tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se pak zvýšily v běžných cenách o 14,8 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 5,5 procenta.

Více rostou zahraniční zakázky

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 14,7 procenta. Nové zakázky ze zahraničí meziročně stouply o 16,4 procenta, zatímco tuzemské vzrostly o 11,4 procenta. K celkovému růstu zakázek přispěla více než pětinou výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s padesáti a více zaměstnanci v průmyslu se v březnu meziročně zvýšil o 1,9 procenta. Jejich průměrná měsíční nominální hrubá mzda meziročně vzrostla o dvě procenta na 27 431 korun.

Záleží na cizině

Podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat rostla průmyslová výroba v celé Evropské unii. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se v dubnu zvýšila o 0,5 procenta.

Právě ekonomický vývoj v ostatních unijních zemích, zejména pak v zemích eurozóny, bude podle analytiků klíčový pro udržení růstové tendence českého průmyslu.

"Snad už jsme na růstové trajektorii, kterou by evropské hospodářství mělo udržet, ale růst je stále křehký. I malé negativní zprávy jej mohou destabilizovat. Rizikem tak zůstává, zda eurozóna svůj rozjezd udrží," upozorňuje Petr Smutný, partner v oddělení Podnikových financí a restrukturalizací společnosti PwC.

 

Právě se děje

Další zprávy