Výrobce hraček Hasbro usiluje o koupi studia DreamWorks

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
13. 11. 2014 10:52
Případné spojení těchto amerických společností může urychlit jejich snahu expandovat za hranice jejich původního byznysu.
Studio DreamWorks Animation uspělo se sérií filmů o Shrekovi.
Studio DreamWorks Animation uspělo se sérií filmů o Shrekovi. | Foto: Aktuálně.cz

New York - Americký výrobce hraček Hasbro je v počáteční fázi jednání o koupi filmového studia DreamWorks Animation. S odvoláním na nejmenované zdroje o tom ve čtvrtek informovala americká média.

Spojení těchto dvou společností by mohlo urychlit jejich snahu rozšířit svůj byznys za hranice jejich původního zaměření, připomněl deník The Wall Street Journal.

Zatímco společnost DreamWorks Animation se v posledních letech pustila na pole spotřebních výrobků, Hasbro spolu se společností Discovery Networks investovalo do přeměny televizního kanálu The Hub na novou stanici Discovery Family Channel.

Podle listu The New York Times by za současných podmínek navrhované transakce Hasbro za hollywoodské studio zaplatilo hotově a v akciích. Přesná cena ale prý zatím určena nebyla. Mluvčí obou společností uvedli, že jejich firmy se ke spekulacím nevyjadřují.
    
Podle médií jednání pokračují, stále však mohou skončit krachem. Výkonný ředitel DreamWorks Animation Jeffrey Katzenberg prý požaduje více než 30 dolarů za akcii. To by byla výrazná přirážka oproti tomu, jaká je současná cena na burze.

V závěru středečního obchodování totiž stála akcie DreamWorks Animation 22,37 dolaru, což firmu ohodnocovalo na 1,9 miliardy dolarů (42,2 miliardy korun). Tržní hodnota Hasbro činila na základě středečních cen zhruba 7,1 miliardy dolarů (157,7 miliardy korun).
    
Hasbro je druhým největším výrobcem hraček v USA po konkurenčním Mattelu. DreamWorks Animation je nejmenší hollywoodské filmové studio, ročně vytvoří jenom několik filmů. Na kontě však má filmové trháky, jako je série animovaných příběhů o zeleném obrovi Shrekovi či řada animovaných akčních komedií Kung Fu Panda.

 

Právě se děje

Další zprávy