Dobytku, hrozil exekutorovi. U soudu dostal podmínku

ČTK ČTK
17. 9. 2014 15:36
Výhrůžek přibývá, hlásí Exekutorská komora. Soudy dvěma dlužníkům udělily za agresivní výhrůžky podmíněné tresty.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Soudy uložily půlroční podmíněný trest vězení dlužníkovi, který vyhrožoval pražskému exekutorovi prostřílením kloubů a genitálií. Jen o den dříve rozhodoval pražský vrchní soud o podobném případu z Hradce Králové, přičemž vydírání exekutorky potrestal dvouletou podmínkou.

"V poslední době bohužel přibývá výhrůžek, které jsou soudním exekutorům adresovány ze strany účastníků řízení," konstatovala mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová. "V případě, že je pro někoho exekuce nadměrnou psychickou zátěží, měl by vyhledat odbornou pomoc. Nasměrovat ho na ni můžeme i v bezplatných poradnách Exekutorské komory," doplnil prezident profesní organizace exekutorů David Koncz.

Dvaačtyřicetiletý Michal Lévardi poslal loni v listopadu ze své e-mailové adresy zprávu na adresu Exekutorského úřadu Praha 5. Vyjadřoval v ní nespokojenost s exekucí, kterou proti němu úřad vedl. Mimo jiné uvedl, že jestliže potká exekutora Juraje Podkonického, hodlá mu „prostřílet obě koule a důležité klouby“.

Nepsal jsem to

Soudy toto jednání vyhodnotily jako trestný čin vyhrožování s cílem působit na úřední osobu, za který hrozí až tři roky vězení.

"Minulý týden jsme potvrdili rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 6, odvolání obžalovaného jsme zamítli," řekla ČTK mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Verdikt, který Lévardimu uložil šestiměsíční podmíněný trest se zkušební dobou v délce 1,5 roku, je tak pravomocný.

Podle Exekutorské komory čelí Lévardi celkem 17 exekucím v řádu statisíců korun. Exekutora prý označil za „pedofila, dobytka, grázla“. Báčová upozornila, že svou situaci mohl řešit například sjednáním splátkového kalendáře, o což se prý ale nepokusil.

U soudu se údajně hájil tím, že e-mail nepsal on, ale exekutorem najatý IT specialista, který pronikl do jeho e-mailové schránky.

Vyhrožoval ženě obřízkou

Vyhrožovat exekutorce se rozhodl také třiačtyřicetiletý dlužník Jiří Bezděk, který ženě v dopisech hrozil obřízkou a vyříznutím oka, prsu a dělohy. Královéhradecký krajský soud mu za vydírání v květnu uložil dvouletou podmínku, kterou v úterý potvrdil Vrchní soud v Praze.

Soudci jeho počínání označili za "více než nevkusné", exekutorka se podle nich oprávněně bála o svůj život.

Muž v minulosti přišel s myšlenkou takzvané exekuční domobrany. Výhrůžky byly podle něj výsledkem zoufalství, protože už neměl co jíst. Proti pravomocnému verdiktu se chce dovolat k Nejvyššímu soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy