Volných pracovních míst je nejvíce od začátku krize, nezaměstnanost dál klesá

Petr Kučera Petr Kučera
8. 4. 2016 9:59
Úřady práce evidovaly ke konci letošního března 443 109 uchazečů o zaměstnání - to je o 82 tisíc méně než před rokem. Volných míst je přes 117 tisíc. Česká nezaměstnanost je druhá nejnižší v Evropské unii.
Nezaměstnanost podle regionů - březen 2016
Nezaměstnanost podle regionů - březen 2016 | Foto: Úřad práce ČR

Praha – Prostřednictvím úřadů práce nabízeli zaměstnavatelé v březnu 117 335 volných pracovních míst, což je o 41,3 tisíce více než před rokem a nejvíce od října roku 2008, tedy od začátku finanční krize. Podíl nezaměstnaných osob klesl v březnu na 6,1 procenta z únorových 6,4 procenta, před rokem dosahoval 7,2 procenta. Údaje dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Úřady práce evidovaly ke konci letošního března 443 109 uchazečů o zaměstnání. To je o 18 145 méně než v únoru a o 82 206 méně než před rokem. Takzvaných dosažitelných uchazečů, kteří jsou schopni okamžitě nastoupit do vhodného zaměstnání, bylo letos v březnu 424 682.

„Za pokles nezaměstnanosti vděčíme především ekonomickému růstu,“ říká analytik ČSOB Petr Dufek. „Rostoucí poptávka především po tuzemské produkci průmyslu vede firmy k investicím a najímání dalších pracovníků. Průmysl je tak i nadále největším zaměstnavatelem a současně nabírá nejvíce lidí,“ dodává. Právě nedostatek nových kvalifikovaných pracovníků může podle něj přiživit růst mezd v tomto odvětví.

„Rychlost tvorby pracovních míst je velmi podobná tomu z let 2007 a 2008, když během roku 2008 jejich počet lehce přesahoval 150 tisíc. K velmi podobným číslům se přiblížíme i v průběhu letošního roku,“ očekává analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. „Silná poptávka po nových zaměstnancích a ztenčující se zásobárna nezaměstnaných tak vytvářejí ideální kombinaci pro urychlení mzdového růstu v letošním roce,“ říká.

Čtyři uchazeči na jedno místo

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době v průměru 3,8 uchazeče, zatímco před rokem jich bylo sedm. Nejhorší situace je nyní v okresech Karviná (18,6 uchazeče na jedno místo), Ústí nad Labem (14,8), Bruntál (13), Chomutov (11), Jeseník (9,9), Sokolov (9,8), Most (9,3) a Znojmo (9,2).

Nejvyšší nezaměstnanost byla v březnu v okresech Most (11,4 %), Bruntál (10,9 %), Karviná (10,8 %), Ústí nad Labem (10,1 %), Ostrava - město (9,9 %), Chomutov (9,5 %), Znojmo (9,4 %) a Jeseník (9,3 %). Naopak nejlépe jsou na tom okresy Rychnov nad Kněžnou a Praha-východ (shodně 2,5 %), Mladá Boleslav (3,2 %), Rokycany (3,4 %), Benešov (3,5 %), Praha-západ (3,7 %), Jičín (3,8 %), Pelhřimov a Plzeň-jih (shodně 4 %).

Déle než rok jsou bez práce dvě pětiny (40,8 procenta) nezaměstnaných, konkrétně 181 tisíc osob.

Na podporu v nezaměstnanosti mají nárok 24,7 procenta uchazečů o zaměstnání.

Na konci března evidovaly úřady práce 20 121 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 4,5 procenta.

Ženy se na celkovém počtu nezaměstnaných podílejí zhruba polovinou (49,5 procenta).

Osoby se zdravotním postižením tvoří 13,3 procenta nezaměstnaných.

Velký zájem o technické profese

Průměrný věk nezaměstnaných činil v březnu 41,7 roku. Největší skupinu – 32 procent – tvoří lidé nad 50 let.

„Z profesního hlediska bylo v evidenci nejvíce pomocných pracovníků ve výrobě, prodavačů, všeobecných administrativních pracovníků, řemeslníků a kvalifikovaných pracovníků ve stavebnictví, uklízečů a pomocníků v domácnostech, dále pracovníků v oblasti ochrany a ostrahy nebo řidičů motocyklů a automobilů kromě nákladních, číšníků, servírek, kuchařů či pomocných pracovníků v dopravě a skladování,“ říká mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Zaměstnavatelé měli v březnu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, kováře a nástrojáře, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy, slévače, svářeče či obsluhu pojízdných zařízení. Dále hledali kuchaře (kromě šéfkuchařů), pomocné pracovníky v oblasti těžby a stavebnictví, prodavače, uklízeče, číšníky a servírky, pekaře, šičky, učitele, prodavače vstupenek, obchodní zástupce, skladníky, elektromontéry, lékaře a zdravotnický personál, pracovníky v administrativě, realitách, finančnictví a informačních službách, operátory call center nebo vychovatele ve školách v přírodě a pomocné pracovníky v rostlinné výrobě.

„Přednost dávali kvalifikovaným specialistům s praxí,“ připomíná Beránková.
Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory – například svářeč, obráběč kovů, zámečník, elektrikář, seřizovač, kovodělník, nástrojář, soustružník, elektromechanik, potrubář, opravář, obsluha CNC strojů. „Právě v této oblasti se firmy nejčastěji potýkají s problémem najít kvalifikované a vhodné zaměstnance,“ dodává Beránková.

Druhá nejnižší v EU

Česká nezaměstnanost je druhá nejnižší v Evropské unii. Podle jednotné metodiky Eurostatu dosahovala v únoru 4,5 procenta. Lépe na tom bylo jen Německo s 4,3 procenta. Následují Velká Británie (pět procent podle posledních čísel z prosince), Malta (5,1 procenta) a Dánsko (5,8 procenta).

Nejvyšší nezaměstnanost v EU je naopak v Řecku (24 procent v prosinci), Španělsku (20,4 procenta) a Chorvatsku (15,1 procenta).

 

Právě se děje

Další zprávy