Volných pracovních míst je nejvíce za pět a půl roku

Petr Kučera Petr Kučera
Aktualizováno 10. 11. 2014 10:13
Za rok v Česku ubylo přes 37 tisíc uchazečů o zaměstnání. Práci přesto hledá více než půl milionu lidí.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha – Volných míst pro uchazeče o zaměstnání je nejvíce za posledních pět a půl roku. Zaměstnavatelé jich ke konci října nahlásili 58 217, což je o 1661 více než před měsícem a o 19 080 více než před rokem. Vyplývá to z čerstvých údajů Úřadu práce ČR.

Podíl nezaměstnaných v Česku během října klesl na 7,1 procenta, oproti září o dvě desetiny procentního bodu. Před rokem dosahoval 7,6 procenta.

Na konci října hledalo práci 519 638 uchazečů o zaměstnání, což je o 9460 méně než v letošním září a o 37 043 méně než v loňském říjnu. Takzvaných dosažitelných uchazečů, kteří jsou schopni okamžitě nastoupit do zaměstnání, je 501 669.

Devět lidí na jedno místo

Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 8,9 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (35,8), Ústí nad Labem (34), Sokolov (31,9), Hodonín (29,8) a Jeseník (27,6).

Nezaměstnanost podle regionů - říjen 2014
Nezaměstnanost podle regionů - říjen 2014 | Foto: Úřad práce ČR

Nejvyšší nezaměstnanost hlásí okresy Most (12,7 %), Ústí nad Labem (12,5 %), Bruntál (12,3 %), Karviná (12 %), Chomutov a Ostrava-město (shodně 11,1 %), Děčín a Sokolov (shodně 9,8 %).

Naopak nejnižší nezaměstnanost je v okresech Praha-východ (3,3 %), Prachatice (4 %), Benešov a Pelhřimov (shodně 4,1 %), Rychnov nad Kněžnou (4,2 %), Praha-západ, Rokycany a Mladá Boleslav (shodně 4,4 %).

Na podporu v nezaměstnanosti má nárok jen necelá pětina (18,5 %) uchazečů o zaměstnání – celkem 96 083 lidí. Jejich podíl je zhruba stejný jako před rokem.

Mezi nezaměstnanými je 31 677 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, z toho jen absolventů je 27 930. Na celkové nezaměstnanosti se tato skupina uchazečů podílí 6,1 procenta.

Ženy se na celkovém počtu nezaměstnaných podílejí 51,9 procenta.

Osoby se zdravotním postižením tvoří 11,5 procenta nezaměstnaných.

Převažují uchazeči s nízkou kvalifikací

Během října se do evidence úřadů práce nově přihlásilo 50 743 lidí. Ve srovnání s minulým měsícem byl jejich počet nižší o 16 737 osob, meziročně pak o 4400 vyšší. Z evidence naopak odešlo celkem 60 203 lidí (ukončená evidence, vyřazení uchazeči), což je o 13 404 méně než v září a o 13 483 více než v říjnu 2013. Novou práci získalo 38 701 lidí, celkem 9041 z nich ji našlo díky přímé aktivitě Úřadu práce ČR.

V evidenci uchazečů jsou nejčastěji lidé s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním a s výučním listem. Dále pak mladí lidé mezi 20 a 24 lety, uchazeči ve věku 35 až 39 let a nezaměstnaní nad 50 roků. „Pokud jde o profesní složení uchazečů, převažovali pomocní a nekvalifikovaní dělníci, pracovníci ve službách, prodeji a administrativě, číšníci, servírky, pracovníci ostrahy, řemeslníci nebo řidiči osobních a malých dodávkových automobilů,“ říká mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Zaměstnavatelé měli v říjnu největší zájem o pracovníky v gastronomii, ve stavebnictví, administrativě, v turistickém ruchu, o prodavače, šičky, obchodní zástupce, pomocné pracovníky ve výrobě, ostrahu objektů, operátory call center, uklízeče, kosmetičky, realitní makléře, skladníky, kamnáře, dlaždiče, instalatéry, potrubáře, klempíře, tesaře, řidiče nákladních automobilů a autobusů a v některých regionech už také o instruktory lyžování. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory - například obráběč kovů, zámečník, elektrikář, soustružník, slévač, svářeč a řezač plamenem, seřizovač, kovo- a strojírenští technici, manipulační a montážní dělníci, a obsluha obráběcích strojů). Uplatní se také IT specialisté, pracovníci v marketingu, ve zdravotnictví i v sociální oblasti.

Firmy dávají přednost proškoleným specialistům s praxí. „V tomto ohledu bohužel řada uchazečů nesplňuje požadavky zaměstnavatelů,“ upozorňuje ředitel Odboru trhu práce Úřadu práce ČR Jan Karmazín.

Pomáhají počasí i auta, ale...

"Počet i podíl nezaměstnaných se v říjnu dostaly na úroveň před poslední recesí v české ekonomice. K udržení příznivých trendů pro listopad pomůže současné mírné počasí, které udrží v běhu sezónní práce," říká analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

"Situace na českém trhu práce se v letošním roce zlepšuje rychleji, než jsme původně očekávali," zdůrazňuje Petr Dufek z ČSOB. Hlavní zásluhu na tom má zpracovatelský průmysl, který vytváří nová pracovní místa především v oblasti automobilového průmyslu a navazujících oborů. "Ačkoliv se situace na trhu práce měsíc od měsíce zlepšuje a nezaměstnanost v závěru roku zůstane citelně za loňskou rekordní hodnotou, růst mezd v českém hospodářství zůstává jen velmi umírněný," dodává.

Optimismus mírní ekonom Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance. "Míra nezaměstnanosti nad sedmi procenty je stále nezdravě vysoká. Špatnou zprávou je například to, že lidí bez práce je více než půl milionu 23 měsíců v kuse. V nejbližší budoucnosti neočekáváme další zlepšování. Situace v Německu není dobrá, což se ještě projeví v průmyslu. Na nábor nových lidí to nevypadá. Navíc v zimě se projeví obvyklý sezónní nárůst nezaměstnaných," říká.

 

Právě se děje

Další zprávy