Volkswagen sníží investice a zrychlí škrty. Automobilka se víc zaměří na elektromobily a hybridy

ČTK ČTK
13. 10. 2015 13:53
Nové představenstvo VW plánuje omezit investice o miliardu eur ročně a urychlit snižování nákladů. Podle nové strategie se rovněž hodlá zaměřit na elektrické a hybridní vozy. Do naftových aut chce umísťovat jen nejnovější a nejlepší technologie ochrany životního prostředí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Wolfsburg - Německý automobilový koncern Volkswagen sníží investice ve své největší divizi VW o zhruba miliardu eur ročně (27,1 miliardy korun) oproti původnímu plánu a urychlí proces snižování nákladů. Vyplývá to z dnešního sdělení automobilky, která se potýká s důsledky podvodů při emisních testech jejích naftových vozů. Vlajková značka VW na některých trzích přejde na novou technologii týkající se emisí naftových aut.

Nové představenstvo VW také oznámilo, že automobilka rovněž provede změny v modelové strategii. Více se chce zaměřit na elektrické a hybridní vozy. Do naftových aut chce umísťovat jen nejnovější a nejlepší technologie ochrany životního prostředí.

"Značka Volkswagen mění strategii pro budoucnost. Stáváme se efektivnějšími, dáváme naší produktové řadě a našim jádrovým technologiím nový smysl," uvedl v prohlášení generální ředitel VW Herbert Diess.

Automobilka v Evropě a v Severní Americe upraví svou strategii týkající se naftových motorů. Používat v nich prý bude pouze systémy využívající směs močoviny a vody, aby tak snížila emise výfukových plynů. Ke změně prý přikročí "co nejdříve".

Volkswagen v září přiznal, že do zhruba 11 milionů aut s naftovými motory po celém světě instaloval software, který umožňuje manipulovat s výsledky měření emisí. Skandál srazil tržní hodnotu podniku o třetinu, donutil k odchodu jeho výkonného šéfa a vedl k vyšetřování po celém světě. Koncern si na úhradu nákladů spojených se skandálem vyhradil zatím 6,5 miliardy eur. Podle analytiků budou ale náklady z hlediska pokut a ušlého prodeje zřejmě podstatně vyšší.

Nový šéf koncernu Matthias Müller tento měsíc upozornil, že finanční následky skandálu zatím nejsou zřejmé a firma přezkoumá všechny plánované investice.

Premiér německého spolkového státu Dolní Sasko Stephan Weil dnes podle agentury AP prohlásil, že přiznání ohledně manipulací s emisními daty mělo přijít podstatně dřív. Dolní Sasko, které má ve Volkswagenu pětinový podíl, si ale prý svůj podíl v automobilce ponechá.

 

Právě se děje

Další zprávy