Vlastník Mattoni kupuje Hanáckou, skupina KMV posiluje

Michal Šenk
30. 7. 2015 9:45
Karlovarské minerální vody odkoupily majoritu v tradičním moravském výrobci minerálky − Hanácké kyselce.
Alessandro Pasquale, Karlovarské minerální vody, Mattoni
Alessandro Pasquale, Karlovarské minerální vody, Mattoni | Foto: René Volfík

Praha – Karlovarské minerální vody (KMV), které dnes ovládají téměř polovinu českého trhu s minerálními a balenými vodami, odkoupily majoritu v tradičním moravském výrobci minerálkyHanácké kyselce.

Firma z Horní Moštěnice, známá svým stejnojmenným vlajkovým produktem, patřila dosud společnosti DK Invest. V ní 70procentní podíl kontrolovala italská likérka Molinari a zbylou třetinu vlastnily právě KMV.

"Odkoupili jsme celou Hanáckou, tedy podíl našich dosavadních společníků, kteří ve stávající struktuře fungovali dva roky. Nyní budeme sami rozhodovat o směřování značky," potvrdil Hospodářským novinám majitel skupiny KMV Alessandro Pasquale.

Cenu transakce ani jedna strana nekomentovala. Pasquale si od nové akvizice s loňskými tržbami 190 milionů korun a produkcí 50 milionů litrů vod slibuje mimo jiné to, že Hanácké kyselce najde nové exportní trhy.

"Do značky budeme výrazně investovat," uvedl šéf koncernu, který ovládá řadu českých vod včetně nejznámější Mattoni a nedávno expandoval do Maďarska. Historicky má zajímavou pozici v Rakousku a na Slovensku.

Skupina KMV je na celém nápojovém trhu v Česku dvojkou co do tržního podílu s 18,1 procenty. První místo patří skupině Coca-Cola s 24,4 procenty, třetí je Kofola (15,9 procenta) a čtvrtá Pepsi (7,8 procenta). Pokud jde o vody, jsou KMV jasnou jedničkou s podílem 45,2 procenta.

Podrobněji čtěte v dnešních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy