Vlakové jízdní řády se od neděle změní, ceny zůstanou

ČTK ČTK
11. 6. 2014 16:06
Jízdní řád změní od neděle všichni tři významní železniční dopravci.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Od neděle 15. června se změní jízdní řády osobních vlaků. Podle Správy železniční dopravní cesty jde o zkvalitnění nabídky, kdy zejména přibudou nové spoje. Jízdní řád se změní především na páteřní trati z Prahy do Ostravy a na Slovensko, České dráhy pak chystají avizované nasazení rychlovlaků na trase do Rakouska.

Ceny se s novými jízdními řády podle vyjádření jednotlivých dopravců měnit nebudou.

Na trati mezi Prahou, Ostravou a Slovenskem chystají změny všichni tři dopravci.

České dráhy zkrátí trasy spoje Ostravan pouze na úsek Praha - Olomouc, a to kvůli malému využití vlaku mezi Bohumínem a Olomoucí pozdě večer a brzy ráno. Spoj se nově bude jmenovat Moravan. U rychlíku Šírava přibudou zastávky Studénka, Suchdol nad Odrou a Hranice na Moravě. Podle mluvčího Radka Joklíka se ceny jízdenek měnit nebudou.

Nové zastávky u soukromníků

Vlaky RegioJet od společnosti Student Agency budou nově zastavovat v Návsí u Jablunkova. Zastavovat tam budou mezinárodní spoje RegioJet mezi Prahou a Žilinou, pro vnitrostátní vlaky to bude nová konečná stanice.

Doposud vlaky končily nebo začínaly v Bystřici nad Olší. Ceny jízdného se na uvedené trati z Prahy do Ostravy a Žiliny nemění, sdělila mluvčí Petra Nováková.

Vlaky Leo Express budou nově zastavovat ve stanici Suchdol nad Odrou, jízdní doba se tím ale nezmění. Poslední páteční a sobotní spoj z Prahy bude vyjíždět z hlavního města o hodinu dříve, tedy ve 20:37. Podle mluvčí Petry Valentové se ceny v přímé návaznosti na nový jízdní řád nemění. Od minulého týdne ale společnost používá podobný systém tvorby cen jako letecké společnosti a nabízí na všech hlavních trasách akční jízdenky vždy nad rámec své standardní obsazenosti.

Do Rakouska railjetem

Od poloviny června začnou České dráhy zkoušet nové rychlovlaky railjet na trati z Prahy do Rakouska. Původně počítaly s prodloužením linky Praha - Brno - Břeclav přes česko-rakouskou hranici teprve od změny jízdního řádu v prosinci. Railjety ČD nasadí na vlak Smetana a Franz Schubert mezi Prahou a Vídní a na dvojici vlaků Carl Maria von Weber a Viktor Kaplan mezi Prahou a Brnem.

Vlaky EuroCity a InterCity, které dosud jezdily na trati do Rakouska, pak České dráhy nasadí místo rychlíků z Prahy na západ Čech.

Foto: Ludvík Hradilek

Změny pocítí cestující Českých drah ve všech regionech kromě Kraje Vysočina. Podle mluvčího SŽDC Pavla Tesaře jde většinou o nové a prodloužené spoje a větší počet zastavení. Například v Pardubickém kraji bude opět zavedena vlaková doprava mezi Moravskou Třebovou a Chornicí. Upravený jízdní řád zahrnuje i mimořádnou změnu od 5. července, kdy se otevře nový přechod Dolní Poustevna - Sebnitz na hranicích s Německem.

 

Právě se děje

Další zprávy