Vlakem zdarma. Slovenská novinka platí i pro české důchodce

ČTK ČTK
Aktualizováno 6. 11. 2014 12:45
Od 17. listopadu mohou na Slovensku vlakem zdarma cestovat kromě seniorů i studenti a děti. Stačí si vyzvednout speciální průkaz.
Foto: Železnice slovenskej republiky

Bratislava - Bezplatné cestování vlakem na Slovensku, které pro děti, studenty a penzisty zavádí levicová vláda premiéra Roberta Fica, budou moci využít také Češi. Sdělila to mluvčí státního železničního dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) Jana Morháčová. Jízda vlakem zdarma se pro zmiňované kategorie cestujících totiž nebude vztahovat pouze na Slováky, ale na všechny občany Evropské unie.

Na bezplatné cestování až na výjimky ve všech vlacích na Slovensku získají od 17. listopadu nárok děti do 15 let, studenti denního studia, důchodci nad 62 let, jakož i osoby, které pobírají například invalidní nebo sirotčí důchod. Na pětimilionovém Slovensku se tato výhoda dotkne podle odhadu asi poloviny obyvatel.

Stejná pravidla bezplatného cestování chce ve svých vlacích na Slovensku zavést i brněnský podnikatel Radim Jančura, přestože slevy se mají týkat pouze vlaků objednaných ve veřejném závazku. Podle tohoto pravidla by měl majitel společnosti RegioJet nárok na kompenzace pouze na linku z Bratislavy do Komárna. Zavést je chce ale i na trasách do Košic ze Žiliny a z Bratislavy, které hodlá provozovat na své komerční riziko a kompenzace pak požadovat po slovenském státu. Pokud by kompenzace nedostal, je ochoten se obrátit na soud.

Naopak českého státního dopravce České dráhy se slovenské bezplatné cestování pro děti a důchodce nikterak nedotkne, řekl ČTK mluvčí společnosti Petr Šťáhlavský. Mezistátní vlaky si na hranicích přebírá slovenský personál a stejným způsobem, jak se rozdělují pracovní kompetence, se rozdělují i peníze z jízdného. To se týká i vlaků Pendolino, které na trať do Košic vyjedou od poloviny prosince. Přestože půjde o stále stejnou soupravu, od slovenských hranic je to už v podstatě slovenský vlak, doplnil mluvčí.

Za průkaz jízdenka zdarma

Pro jízdu vlakem zdarma si osoby, které splňují stanovená kritéria, musejí s výjimkou dětí do šesti let nechat vystavit zvláštní průkaz. Češi starší 62 let podle ZSSK předloží k žádosti pouze doklad totožnosti, studenti zase potvrzení školy, že navštěvují denní studium. Zájemce mladší 62 let, který pobírá některý typ důchodu, přiloží potvrzení o jeho přiznání.

Doklady vystavené v ČR podle Morháčové není třeba přeložit do slovenštiny. Před nastoupením do vlaku si pak tito cestující vyžádají zvláštní jízdenku do druhé třídy, která bude ve vybraných kategoriích vlaků vázaná na konkrétní spoj.

"(Čeští) důchodci starší 62 let předloží jen občanský průkaz a získají průkaz na bezplatnou přepravu. Platí pro ně, podobně jako pro slovenské penzisty nad 62 let, přechodné období a do konce března příštího roku budou dostávat jízdenku na bezplatnou přepravu na konkrétní jízdu jen na občanský průkaz," uvedla Morháčová.

Mluvčí upozornila, že bezplatné cestování vlakem se nevztahuje na jízdu v příhraničním úseku; při jízdě ze zahraničí na Slovensko je to úsek od pohraničního přechodového bodu po první stanici na území Slovenska, kde vlak pravidelně zastavuje podle jízdního řádu.

Průkaz na bezplatné cestování vlaky ZSSK vystaví dopravce ve svých pokladnách. Na 85 železničních stanicích vybavených systémem komplexního vybavení cestujících, tedy hlavně ve větších městech nebo v turistických regionech, zákazník dostane průkaz na počkání. V dalších 65 menších stanicích lze o registraci požádat; průkaz má být připraven k vyzvednutí do tří pracovních dnů na místě, kde byla žádost podána. Registrace do systému ZSSK umožňuje od konce října.

Cena? Minimálně 360 milionů korun ročně

Češi často jezdí na Slovensko. Loni se v zemi pod Tatrami ubytovalo téměř 493 tisíc českých občanů. Turisté z ČR tak tvořili nejpočetnější zahraniční klientelu slovenských hoteliérů.

Bezplatné cestování vlakem bude platit ve všech státem dotovaných vlakových spojích, tedy i na regionální trati z Bratislavy do Komárna, kde osobní vlakovou dopravu zajišťuje český soukromý přepravce RegioJet. Naopak ve vlacích vyšší kategorie InterCity, které ZSSK nasazuje hlavně na trať mezi Bratislavou a Košicemi, budou cestující nadále platit obvyklé jízdné. Vlaky InterCity, na jejichž provoz stát nepřispívá, tvoří jen zlomek z celkového počtu vlakových spojů na Slovensku.

Zavedení bezplatného cestování ve vlacích bude stát dopravcům kompenzovat. Slovenské ministerstvo dopravy odhadlo, že toto opatření přijde na nejméně 13 milionů eur (362 milionů korun) ročně, podle odborníků budou finanční dopady mnohem vyšší. Loni ZSSK získala státní dotaci na výkony ve veřejném zájmu v objemu bezmála 227 milionů eur a z jízdného inkasovala 91 milionů eur. Dopravce zároveň snížil ztrátu meziročně o zhruba třetinu na 7,1 milionu eur. ZSSK loni přepravila 44,29 milionu cestujících, což proti roku 2012 představuje nárůst o 1,9 procenta.

Slovenské ministerstvo dopravy už dříve informovalo, že kromě zavedení bezplatného cestování vlakem pro vybrané kategorie pasažérů dojde také k přidání vlakových spojů. Podle listu Sme si ZSSK také pronajala od Českých drah 40 starších osobních vagonů, které budou sloužit coby záloha v souvislosti s očekávaným zvýšeným počtem cestujících na železnici.

 

Právě se děje

Další zprávy