Lék na nezaměstnanost? Vláda zavede příští rok kurzarbeit

ČTK ČTK
20. 10. 2014 23:07
Podle premiéra Bohuslava Sobotky se bude týkat firem v potížích, zavedení by se mělo stihnout do jara příštího roku.
Úřad práce. Ilustrační foto
Úřad práce. Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha – Koaliční rada se v pondělí večer shodla na zavedení takzvaného kurzarbeitu. Ministerstvo práce a sociálních věcí ještě vypracuje studie zahraničních zemí, kde se institut používá, a do několika týdnů by měl jít konkrétní návrh na vládu.

Máte rádi Aktuálně.cz?
Autor fotografie: Economia

Máte rádi Aktuálně.cz?

Hlasujte pro nás v internetové anketě Křišťálová Lupa 2015 v kategorii Zpravodajství. Za každý Váš hlas děkujeme!

HLASOVAT MŮŽETE ZDE >>

"Myslím si, že pondělní jednání koaliční rady otevřelo cestu k finální dohodě na podobě kurzarbeitu," řekl novinářům po schůzce premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zavedení tohoto příspěvku pro firmy v potížích, který má zabránit propouštění, by se podle Sobotky mělo stihnout do jara příštího roku.

Hlavně nešikanovat podnikatele

"Myslíme si, že je důležité nastavit kurzarbeit tak, aby byl dobře použitelný, snadno kontrolovatelný a aby nešikanoval podnikatele, ale aby ty podmínky byly skutečně natolik dostupné, že pro ně bude tento nástroj zajímavý," uvedl místopředseda lidovců Jan Bartošek.

Z dosavadních návrhů vyplývá, že by o příspěvek mohly žádat podniky v potížích, které zavinila krize či živelní pohroma. Zaměstnancům by platily 40 procent jejich průměrného výdělku, stát by dodal dalších 20 procent, uvedl dnes Sobotka.

Příspěvek by úřady dávaly maximálně šest měsíců, ale i opakovaně. Podmínkou by podle dřívějších návrhů bylo vzdělávání pracovníků při výpadku výroby.

Strany se domluvily také na zákonu o prokazování původu majetku. "Všechny tři strany se shodly na základních principech legislativní úpravy," podotkl Sobotka k návrhu, který nedávno představil ministr financí Andrej Babiš (ANO). "Dochází tam k jedné určité změně. Ta částka, která bude umožňovat zkoumání původu majetku, se z deseti milionů korun snižuje na pět milionů korun rozdílu mezi doloženými příjmy a mezi pořízeným majetkem," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy