Vláda schválila plán na podporu hospodářského růstu

ČTK ČTK
1. 12. 2014 22:14
Materiál navrhuje i vyšší podporu exportu, pomoc dlouhodobě nezaměstnaným, snížení administrativní zátěže pro podnikatele a zjednodušení stavebního řízení.
Foto: Vojtěch Marek

PrahaVláda schválila plán na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti, který počítá s vyššími investicemi do páteřní infrastruktury, bytového fondu, veřejných budov a projektů pro sladění rodinného a pracovního života.

"Je to nejdůležitější materiál, který vznikl na základě desetiměsíční spolupráce mezi novou vládou a Radou hospodářské a sociální dohody. Je to konkrétní promítnutí toho, že jsme se dohodli na společných prioritách," řekl premiér Sobotka. Plnění plánu bude vláda společně se sociálními partnery pravidelně vyhodnocovat.

Schválený plán počítá s opatřeními na zbytek letošního roku a na příští rok s tím, že některá nabudou účinnosti až v roce 2016. Opatření budou financována především z evropských fondů. Tam, kde to nebude možné, půjde podpora ze státního rozpočtu.

Podpora podnikatelům a více peněz pro školky

Podle dokumentu vláda zavede systém dlouhodobého financování dopravní infrastruktury, který bude garantovaný zákonem. Více peněz půjde v příštích letech na investice do dopravní a páteřní infrastruktury, startovacích bytů a školek. Vláda slibuje i zjednodušení a zkrácení povolovacích procesů.

Kabinet chce podpořit začínající podnikatele prostřednictvím zvýhodněných úvěrů, záruk, kapitálových vstupů a poradenstvím. Pozornost bude směřována také na malé a střední podniky. Pomoci by měla státem vlastněná Českomoravská záruční a rozvojová banka. Vláda slibuje rovněž snížení administrativní zátěže pro podnikatele.

V oblasti podpory exportu kabinet chystá posílení pobídek pro firmy prostřednictvím agentury CzechInvest, které budou zaměřeny především na investice s vysokou přidanou hodnotou, exportním potenciálem a vysokým podílem výzkumu a vývoje. Do CzechInvestu by mělo přijít více odborníků a chystá se i obnovení zahraničních kanceláří v některých regionech. Vláda navýší prostředky pro podporu exportního financování a pojišťování prostřednictvím České exportní banky (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP).

Plán pro zaměstnanost mladých

Zjednodušit by se měly podmínky pro pobyt zahraničních zaměstnanců v Česku. Na podporu zaměstnanosti chce vláda obnovit povinnosti zaměstnavatelů hlásit úřadům práce volná místa. Dlouhodobě nezaměstnané chce vláda motivovat placenými krátkodobými úvazky v rámci veřejně prospěšných prací. Studenti a absolventi by mohli v budoucnu získat praxi formou podporovaných tříměsíčních stáží na zkrácený úvazek. Materiál slibuje i zavedení kurzarbeitu či boj proti nelegálnímu agenturnímu zaměstnávání prostřednictvím složení kaucí pro agentury.

Kabinet se v dokumentu zavazuje uvést v život registr smluv uzavřených veřejnou správou, který bude dostupný na internetu. V roce 2016 slibuje i elektronizaci daňových dokladů a faktur pro orgány státní správy a jejich dodavatele, příští rok pak zákon o prokazování původu majetku. Dokument zmiňuje rovněž chystané vyšší zdanění hazardu a lepší kontrolu tržeb v maloobchodu včetně takzvané účtenkové loterie.

V oblasti energetiky bude předložena řada strategických materiálů, jako je nová energetická koncepce, surovinová politika či plán rozvoje jaderné energetiky. Novela zákona o hospodaření s energií by měla podpořit snižování energetické náročnosti veřejných i soukromých budov.

 

Právě se děje

Další zprávy