Ovocnáři dostanou jako odškodné za mrazy 133 milionů, potvrdila vláda

ČTK ČTK
31. 8. 2016 16:05
Odškodnění by mohlo získat podle státních odhadů 150 podniků, některé za více druhů ovoce. Přestože dubnové mrazíky způsobily škody i vinařům, podporu od státu nezískají. Své výpěstky si na rozdíl od sadařů mohli pojistit.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha – Ovocnáři dostanou jako kompenzaci za jarní mrazy 133 milionů korun. Návrh ministerstva zemědělství dnes schválila vláda, informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Celkové škody mají činit 394 milionů korun.

Přestože mrazíky způsobily škody i vinařům, podporu od státu nezískají. Své výpěstky si na rozdíl od sadařů mohli pojistit.

Odškodnění by mohlo získat podle státních odhadů 150 podniků, některé za více druhů ovoce. Kompenzace se podle Sobotky týkají těch, kterým klesly tržby o více než polovinu.

Na konci dubna zasáhly jarní mrazy většinu ČR, ve dvou metrech nad zemích v pěstitelských oblastech bylo mezi -2 °C do -5 °C, ojediněle až -7 °C. Nejvýznamnější škody byly podle materiálu v teplejších oblastech republiky, především na jižní Moravě.

Meruňky byly poškozené na celém území republiky, na jižní Moravě byly zničeny ze 70 až 100 procent. Na Moravě také byly zasažené porosty švestek. U třešní budou ztráty hlavně na Mělnicku, na jižní Moravě a částečně ve východních Čechách. Mrazy také poničily drobné ovoce, jako je rybíz a jahody, zejména v těch porostech, které nebyly chráněné textiliemi.

Ačkoliv měli ztráty kvůli mrazům i vinaři, podporu nezískají. "Logicky z toho vypadly vinohrady, protože to je pojistitelné riziko," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Pěstitelé révy to podle prezidenta Svazu vinařů ČR Tibora Nyitraye chápou. Přáli by si ale, aby jim stát více přispíval na pojištění vinic. Podle Nyitraye by měl stát platit polovinu pojistného, tím by více motivoval vinaře k pojišťování. Vinaři předpokládají, že kvůli mrazům přijdou o úrodu za 1,4 miliardy korun.

Nejde o jediné odškodnění za klimatické jevy, které letos vláda projednává. V červenci kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) rozhodl, že by zemědělci jako kompenzaci za loňské sucho měli dostat celkem 1,2 miliardy korun. Většina peněz bude směřovat do živočišné výroby, kde sucho například zasáhlo krmiva pro dobytek.

Stát může peníze jako odškodnění za nadprůměrné sucho a mrazy vyplácet díky programu, který mu předloni schválila Evropská komise. Do roku 2020 jim může poslat až 12,25 miliardy korun, které nebudou považované za nepovolenou podporu.

 

Právě se děje

Další zprávy