Vítkovice Power Engineering dluží téměř půl miliardy, míří do insolvenčního řízení

Petr Lukáč Petr Lukáč
Aktualizováno 18. 8. 2016 14:37
Ostravská firma na sebe podala insolvenční návrh. S finančními problémy se potýká minimálně rok. Ke konci června dlužila téměř půl miliardy korun po splatnosti. Problémy mají i některé další firmy ze strojírenské skupiny Jana Světlíka.
Jan Světlík, Vítkovice - ilustrační foto
Jan Světlík, Vítkovice - ilustrační foto | Foto: Jan Symon

Ostrava – Vítkovice Power Engineering směřují do úpadku. Tři měsíce se ostravská firma ze skupiny Jana Světlíka snažila bojovat proti návrhu na insolvenci od společnosti Wetag Invest. Ve středu ale nečekaně oznámila soudu, že se k návrhu na insolvenci přidává.

"Představenstvo Vítkovice Power Engineering se vzhledem k vývoji v posledních dnech rozhodlo podat návrh na insolvenci společnosti spojený s návrhem na povolení reorganizace. Soudu tedy doručilo návrh na zrušení ústního jednání, které se mělo konat zítra u Krajského soudu v Ostravě, a návrh na povolení reorganizace. Rozhodnutí je nyní na soudu,“ říká mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

S finančními problémy se firma potýká minimálně rok. Hospodářské noviny opakovaně informovaly o případech, kdy svým dodavatelům dluží často více než rok po splatnosti. Podle insolvenčního rejstříku dlužila firma ke konci června téměř půl miliardy korun po splatnosti.

Dobře na tom nejsou ani některé další firmy ze Světlíkovy skupiny, jejíž hlavní část v loňském roce vykázala ztrátu 82 milionů korun. Sama firma přiznala již na jaře problémy ještě u Vítkovice Mechanika se ztrátou 35 milionů korun a Vítkovice Gearworks se ztrátou 68 milionů korun. Právě na ně podala firma Wetag Invest minulý týden také návrh na insolvenci.

Sama Vítkovice Power Engineering pak loni prodělala 454 milionů korun. Nejvíce na to měl vliv problematický projekt výstavby elektrárny Adularya v Turecku za 14 miliard korun, jejíž první blok s dvouletým zpožděním Češi dostavěli letos na jaře. Druhý blok není zdaleka dostavený a ani první nejede kvůli problémům se špatně nastaveným kotlem naplno.

A aby toho nebylo málo, majitele tureckého partnera, s nímž se česká firma stále dohaduje o stovky milionů korun za vícepráce a případné stamilionové penále, nechal turecký premiér zavřít do vězení. Rodina Nakibogluových prý údajně podporovala Fethullaha Gülena, kterého Erdrogan viní z přípravy neúspěšného červencového puče. Začíná se tak pomalu hovořit o možném znárodnění elektrárny.

S reakcí na nadcházející úpadek Vítkovice Power Engineering na sebe nenechala dlouho čekat skupina KKCG jednoho z nejbohatších Čechů Karla Komárka, která je i minoritním akcionářem Vítkovic. Komárek se opakovaně snažil, vždy neúspěšně, Vítkovice ovládnout.

"Několik měsíců šéf Vítkovic Jan Světlík prohlašoval, že se společnost Vítkovice Power Engineering v úpadku nenachází a označoval insolvenční návrhy za neoprávněné a šikanózní. Proto je více než podivné, že pouhý den před jednáním soudu pan Světlík prozřel a vedení firmy se připojilo k insolvenčnímu návrhu," říká mluvčí KKCG Dana Dvořáková.

Podle informací Hospodářských novin je ale možné, že právě KKCG stojí za insolvenčním návrhem dříve neznámé společnosti Wetag. Obě firmy taková tvrzení popírají.

 

Právě se děje

Další zprávy