Nové tarify na elektřinu budou jen pro lidi, kteří si ji vyrábějí. Ostatní změny Vitásková odkládá

Petr Lukáč Jiří Hovorka Petr Lukáč, Jiří Hovorka
Aktualizováno 17. 8. 2016 11:34
Energetický regulační úřad nebude nové tarify zavádět bez chytrých sítí a do té doby, než podíl takzvané samovýroby na celkové produkci přesáhne 30 procent. Nový tarif pro takzvané samovýrobce úřad zavede od roku 2018. Žádné další změny podle šéfky úřadu Aleny Vitáskové zatím nejsou potřeba.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: ČTK

Praha – Energetický regulační úřad (ERÚ) definitivně odkládá zásadní změny v tarifech elektřiny pro domácnosti, jejichž původní návrh vyvolal na začátku letošního roku značný rozruch.

Předsedkyně úřadu Alena Vitásková dnes oznámila, že nechce komplexně měnit systém bez toho, aby byly podobné změny zavedeny ve dvou třetinách zemí EU. Dříve přitom hovořila o tom, že tarify je i po velké kritice, která se na regulační úřad snesla, třeba předělat, ale že to počká až na rok 2019.

"Nebudeme nové tarify zavádět bez chytrých sítí a bez podílu samovýroby na celkové produkci ve výši 30 procent," řekla dnes Vitásková. Nyní je podle ní podíl samovýrobců asi na půl procentu.

ERÚ zatím připraví jen nový speciální tarif pro takzvané samovýrobce, tedy pro lidi, kteří mají vlastní elektrárnu – například fotovoltaické panely na střeše domu. Nový tarif zavede úřad od roku 2018.

Poplatek má být pro tyto odběratele ale natolik nízký, aby se hromadně neodpojovali od sítě. Žádné další změny podle Aleny Vitáskové nejsou zatím potřeba.

Jističe nahradí parametr soudobosti

Až budou splněné podmínky pro změny tarifů, jak je vyjmenovala Vitásková, pak by původně navrhovanou platbu za jistič měl ve výpočtech nahradit takzvaný parametr soudobosti.

"Zatímco kapacita jističe vyznačuje bezpečnostní, a tedy teoretický limit spotřeby, soudobost značí, kolik spotřebičů nárazově domácnosti skutečně využívají a kdy je zapínají," uvádí mluvčí ERÚ Vladimír Černý. Například chalupáři, kteří se nových tarifů obávali, protože mají vysoké jističe, tak mohou podle něj být i do budoucna klidní. "Své přístroje totiž zapínají hlavně o víkendu, kdy je síť méně vytížená, přinášejí jí jen minimální náklady," dodal Černý.

Příprava na novou energetiku

Návrh "nové tarifní struktury" připravil ERÚ spolu se zástupci distribučních společností v loňském roce. Cílem bylo připravit českou distribuční soustavu na takzvanou decentralizovanou energetiku, tedy stav, kdy si budou desítky až stovky tisíc domácností vyrábět vlastní elektřinu například panely na střechách domů.

Samovýrobci podle úřadu a distribučních firem totiž – při současném nastavení podmínek – hrají roli černého pasažéra, jelikož jsou na síť sice připojení, ale využívají ji, jenom když si sami nevyrobí dost elektřiny. Distributoři tak musí počítat s tím, že se všichni samovýrobci mohou naráz připojit do sítě, a podle toho do ní musí i investovat a vylepšovat ji. Tyto náklady ale platí i ostatní spotřebitelé.

Nový systém měl toto změnit a nastavit většinu platby za elektřinu podle velikosti jističe. Ten víceméně ukazuje, jaké náklady na síť každý zákazník představuje. Ukázalo se ale, že někteří zákazníci, často hlavně malé domácnosti či chalupáři, by si připlatili desítky procent ročně navíc. Alena Vitásková, na jejímž úřadě materiál vznikl, proto změny nakonec odmítla podepsat.

 

Právě se děje

Další zprávy