Věřitelé zkrachovalé záložny MSD dostanou čtyři miliardy

Ekonomika Radek Bednařík, Ekonomika
7. 5. 2015 13:15
Každý z věřitelů by měl dostat zhruba třetinu z toho, co mu záložna dluží.
Metropolitní spořitelní družstvo - MSD
Metropolitní spořitelní družstvo - MSD | Foto: Martin Svozilek

Praha – Správce zkrachovalého Metropolitního spořitelního družstva Ivo Hala navrhl insolvenčnímu soudu, aby schválil vyplacení 4,1 miliardy korun věřitelům záložny. Pokud soud žádosti vyhoví, dostane se k části svých pohledávek 265 věřitelů, jejichž nároky vůči kampeličce Hala uznal.

Z návrhu, který mají k dispozici Hospodářské noviny, vyplývá, že každý z věřitelů by měl dostat zhruba třetinu z toho, co mu záložna dluží. Nejvíce jako největší věřitel s pohledávkou přesahující 12 miliard korun pochopitelně dostane Fond pojištění vkladů - tomu připadne částka ve výši 4,06 miliardy korun.

Zbytek si mezi sebe rozdělí firmy, klienti záložny a také Specializovaný finanční úřad. Tato instituce, specializující se na firmy s obratem přes dvě miliardy korun a také na banky, pojišťovny a záložny, od kampeličky chtěla dohromady částku přesahující 26 milionů korun. Z ní nakonec úřad, a potažmo tedy stát, obdrží necelých devět milionů.

V návrhu, který odsouhlasil věřitelský výbor v čele s Fondem pojištění vkladů, počítá Hala s tím, že si stranou ponechá sto milionů korun. Ty budou sloužit pro případ, že by prohrál několik soudních sporů, které jako správce vede s dlužníky družstva.

Halovi také zbývá ještě prodat dluhopisy v hodnotě půl miliardy korun. "Pokud vše půjde dobře, budu moci v září insolvenci ukončit a předat záložnu k likvidaci," odhaduje Hala.

Čtyři miliardy, které Hala chce věřitelům vyplatit, se skládají z několika částí. Zhruba dvě a půl miliardy tvoří hotovost, kterou zablokovalo vrchní státní zastupitelství na jaře roku 2013. Několik stovek milionů dokázal insolvenční správce z dlužníků vymoci.

A 1,4 miliardy korun získal Hala prodejem balíku úvěrů v celkové hodnotě přesahující deset miliard korun společnosti AB-Credit v březnu tohoto roku. "Čekal jsem mírně vyšší částku, ale vzhledem ke špatné kvalitě většiny úvěrů je to maximální možná varianta," uvedl tenkrát bezprostředně po prodeji Hala.



Metropolitní spořitelní přišlo o licenci 18. prosince 2013. S vklady klientů přesahujícími 12 miliard korun šlo o jeden z největších krachů finančních ústavů v dějinách České republiky. Policie obvinila z tunelování tři vrcholové manažery, k soudu ale dosud nedošlo. Hlavní mozek celé akce zatím nebyl vypátrán.

Vklady na účtech jsou podle zákona pojištěny u Fondu pojištění vkladů do ekvivalentu 100 tisíc eur (zhruba 2,7 milionu korun), jejich výplata začala už v lednu 2014. Nejsou proto součástí výše uvedené částky vyplácené věřitelům při insolvenčním řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy