S výměnou televize nespěchejte. Jasno bude na podzim, říká šéf komise pro digitalizaci

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 19. 4. 2016 14:45
Online rozhovor s Pavlem Dvořákem, předsedou expertní skupiny pro digitalizaci při ministerstvu průmyslu a obchodu.
Proč budeme opět měnit televize? Šéf komise odpovídá
Rozhovor skončil
Pavel Dvořák právě odpovídá
Přečíst si rozhovor

Online rozhovor – Zatím není kam spěchat. Výměna televize bude nutná až kolem roku 2020. Takto uklidňoval čtenáře online deníku Aktuálně.cz v online rozhovoru Pavel Dvořák, předseda expertní skupiny pro digitalizaci při ministerstvu průmyslu a obchodu.

"Na běžný televizor bude možno přijímat stávající vysílání DVB-T do roku 2020," řekl čtenářům. Kdo chce nyní kupovat novou televizi a mít jistotu, že s ní bude připravený na druhou fázi digitalizace, měl by podle Dvořáka pár měsíců počkat. "Od podzimu 2016 začnou být v solidních prodejnách označována logem certifikovaná přijímací zařízení, která umožní příjem DVB-T2/HEVC vysílání i stávající vysílání DVB-T," uvedl.

Zda budou lidé muset i přenastavovat antény, zatím není jasné. "Nový systém bude vysílat DVB-T2 s kodekem HEVC (H.265). Odpověď na sílu signálu a výměnu antény by byla zatím předčasná. Více bude známo po dokončení plánování nových sítí do koce roku 2017," odpověděl jednomu ze čtenářů.

Výrobci televizí jsou podle něj o přicházející změně dobře informováni, a v obchodech by tak s nabídkou odpovídajících modelů neměli mít problém. "Producenti jsou již nejméně od léta 2015 informováni o nutnosti přejít na nový systém vysílání a počítají s tím," řekl Dvořák.

Stát informuje dobře

Neobává se ani o kvalitu signálu v novém režimu. "Kvalita obrazu a signálu by se neměla zhoršit. Digitální terestrická televize sice přijde o řadu kmitočtových kanálů, ale začne intenzivněji využívat kmitočty ze zbývajícího spektra," říká.

Odmítá také kritiku, že by lidé v Česku byli špatně informovaní. "Soudím, že ministerstvo průmyslu a obchodu přistupuje k přechodu na DVB-T2 zodpovědně i z hlediska informování občanů. Příslušné rozhodnutí na mezinárodní úrovni bylo přijato v listopadu 2015 a celoevropské rozhodnutí se připravuje. Připravovaná opatření pak jistě zajistí i další konkrétnější informace občanům – jaký televizor si vybrat a podobně," reaguje.

Myslí si, že o změně stát informuje včas, a lidé tak mají dostatek času se na změnu připravit. "V této souvislosti připomínám, že průměrné stáří televizorů v domácnostech je pět a půl roku," dodal.

Důvodem přechodu na nový systém je celoevropská snaha o uvolnění části rádiového spektra, které zatím intenzivně užívají sítě zemského televizního vysílání. Uvolněné spektrum bude použito pro výstavbu sítí mobilními operátory. Česko podle Dvořáka postupuje stejně jako další státy - konkrétně jmenoval například sousední Německo a Rakousko.

Proč budeme opět měnit televize? Šéf komise odpovídá

Rozhovor skončil
19. 4. 2016
Ptá se: Petr

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat kdy bude spuštěné vysílání, TV s BDT - T2 tunerem již mám. Slyšel jsem zvěsti o fobalovém šampionátu 2016 je to pravda ???

Děkuji

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

spuštění pravidelného vysílání v systému DVB-T2/HEVC se plánuje na podzim 2016. Vzhledem k tomu, že sousední Německo zahajuje pravidelné vysílání v tomto systému právě před fotbalovým šampionátem, můžete zkusit přijímat německé vysílání.

Jinak samozřejmě platí, že telvize vybavené tunerem DVB-T2 mohou přijímat vysílání sítí DVB-T.

19. 4. 2016
Ptá se: Jakub Novák

Dobrý den, zhorší se kvalita obrazu a zvuku kvůli "užšímu" pásmu pro televizní signál ?

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

kvalita obrazu a signálu by se neměla zhoršit. Digitální terestrická televize sice přijde o řadu kmitočtových kanálů, ale začne intenzivněji využívat kmitočty ze zbývajícího spektra.

19. 4. 2016
Ptá se: Denk Otta

Dobrý den, při počtu dvou až tří televizí nebo set-top boxů je to poměrně velká investice a zásah do rozpočtu domácnosti. Uvažujete o nějaké kompenzaci?

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

s kompenzacemi pro domácnosti se nepočítá. Stávající technické vybavení Vám může sloužit do roku 2020 a jistě v té době máte možnost zvážit koupi nového televizoru.

19. 4. 2016
Ptá se: Tomáš S.

Dobrý den,

proč neustále něco měnit? Digitalizace obecně nic nepřinesla. Většině lidí stačil analog se 3 nebo 4 programy a ten kdo chce, ať si pořídí satelit. DVB-T navíc v některých lokalitách poskytuje prakticky nekoukatelný obraz. Je to pouze tahání peněz z lidí, kteří nic nechtějí. Chtějí prostě aby jim hrály 4 programy a hotovo. Další změnou je to opět pouze to, že si lidé musí koupit nové TV nebo set-top. Obecně nesouhlasím s celu digitalizací, na co mi je 20 programů, když v mnoha lokalitách je obraz nepoužitelný? Na nic. Analog měl výhodou hrálo/nehrálo, stačilo otočit anténu a hotovo. A stále více mladých lidí ani TV nepotřebují, mezi ně patřím i já.

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

mohu jen konstatovat, že digitalizace zemského televizního vysílání z pohledu pokrytí obyvatel signálem přinesla podstatné rozšíření dostupnosti tohoto jediného bezplatného způsobu šíření televize. Dramaticky ubylo míst, ve kterých je signál nedostatečný či nedostupný.

K plánované změně je nutno konstatovat, že pokud by k Přechodu na DVB-T2 nedošlo, pak by bylo nutno nejpozději v roce 2020 vypnout větší část současných vysílacích sítí a televizní signál by se stal nedostupný pro téměř 70 % obyvatel republiky.

Kmitočty jsou uvolňovány pro mobilní operátory a výstavbu jejich sítí.

19. 4. 2016
Ptá se: Václav

Dobrý Den.Chci se optat,když mám setobox od společnosti od,který mám objednání TV a internet.Tak měnit televizi nemusím.Nebo bude změna i pro připojení do televizi.Děkuji.Novotný

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

pravděpodobně máte kabelovou TV, pro Vás se nic nezmění.

19. 4. 2016
Ptá se: jirka

dobrý den,
pokud má SMART TV DVB T 2 , bude schopen výrobce poslat aktualizaci, aby byl možný příjem
díky

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

Váš dotaz Vám nejlépe odpoví výrobce Vašeho televizoru, protože aktualizace je závislá na konkrétní verzi TV.

19. 4. 2016
Ptá se: Ludek Prochazka

Vlastnim doma jeste analogovou televizi a set-top-box. Bude pri novem televiznim vysilani vyraben novy set-top-box, ktery mi bude prevadet novy televizni signal DVB T2 do puvodni analogove televize

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

jde jistě o starší typ televize, v této chvíli není zřejmé, jestli takový set-top-box bude na trhu. Stávající sestava Vám ovšem vydrží do roku 2020 a do té doby si zřejmě budete plánovat koupi nového televizoru.

19. 4. 2016
Ptá se: Abrhám Jaroslav

Týká se výměna i satelitního vysílání.

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

domácností, které využívají pouze satelitní příjem se budoucí výměna netýká.

Je však skutečností, že kolem 40 % domácností používá pro příjem televizního signálu nejméně dvě platformy – tj. kombinuje např. satelitní a terestrickou platformu.

19. 4. 2016
Ptá se: Lukáš Dvořák

Dobrý den,
v návaznosti na pana Ottu, jak dlouho bude probíhat paralelní vysílání analogu a nového digitálu a co mají dělat lidé, kteří si televizi ani set top box nemohou dovolit?
Díky a hodně úspěchů přeji.
LD

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

paralelní vysílání bude probíhat od podzimu 2016 nejméně do konce roku 2020.

Předpokládám, že kolem roku 2020 budou základní použitelné set-top-boxy již v dostupné cenové hladině.

19. 4. 2016
Ptá se: Václav V.

Jaký standart je a nebo bude schválený pro DVB-T2 pro českou republiku ?
Četl jsem , že televize dnes prodávané pro toto vysílání nemusí fungovat při dekódování správně. Není jistota, jaký bude standart . Děkuji Václav V.

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

pro DVB-T2 bude stejně jako v sousedním Německu používán kodek HEVC (H.265) .

19. 4. 2016
Ptá se: Anica Dvořáková

Dobrý den, promiňte, že se ptám : Mám TV Panasonic - VIERA, model TX-32LXD80F, rok výroby neuveden, nemám set-top-box.
Můžete mě laskavě doporučit nejvhodnější typ settopboxu, nebo bych si měla zakoupit
nový televizor ? Pro mě, jako neslyšící, je důležitý spolehlivý TV s teletextem s možností příjmu
mnoha programů s titulky.
Pozn. nejlepší by byl TV s možností příjmu internetu.
Děkuji za odpověď. S pozdravem Anica Dvořáková

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den

myslím, že zatím můžete zůstat v klidu. Současný televizor Panasonic Vám jistě bude sloužit do roku 2020. Mohu doporučit, abyste se kolem roku 2019 začala zajímat u prodejců, jaký televizor Vám ve Vašem speciálním případě doporučí.

Český D-Book, podle kterého by se měli řídit výrobci a prodejci z hlediska parametrů prodávaných přijímačů, Váš požadavek obsahuje a televizorů s možností příjmu internetu stále přibývá a myslím, že kolem roku 2018-19 tuto možnost bude mít drtivá většina zařízení.

19. 4. 2016
Ptá se: Zdeněk

Dobrý den,
pane Dvořáku, prosím, je možno odhadnout, jak často budeme měnit televizory nebo je doplňovat nezbytnými "krabičkami" i když nám současný stav vyhovuje a další "zkvalitňování příjmu" je pro nízkopříjmové skupiny naší společnosti jen sponzorstvím těm, kteří participují finančně na celém tomto dění? Aby bylo jasno - já vůbec nezpochybňuji, že je třeba "držet krok" s dobou a technikou (jinak by ani výzkum a vývoj nebyly k ničemu), ale poukazuji na skutečnost, že tato společnost finanční dopad na novou a moderní techniku nezohledňuje nízkopříjmovým skupinám a může to dojít i tak daleko, že televize nebude sdělovací prostředek, kterým se šíří osvěta a nutné znalosti např. i právního charekteru, ale jakýsi nadbytečný luxus, který si každý nemůže dovolit a bude se na něj chodit dívat k sousedům, tak jako v začátcích televizního vysílání.
Děkuji za Váš názor.
Zdeněk

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

v minulosti byl interval výměny televizorů v domácnostech kolem 8 až 10 let, digitalizace vysílání snížila tento průměrný interval na dobu 5 až 7 let.
Vzhledem k rychlému technologickému vývoji digitálního světa je nutno počítat s výměnou zařízení kolem 5 let s tím, že v případě televizního vysílání bude možnost pořízení dodatečných „krabiček“ set-top-boxů v nízké cenové hladině (odhaduje se nyní na částku kolem 500 Kč v závislosti na vybavení).

Připravovaná Strategie se snaží najít sociálně přijatelnou dobu výměny přijímacích zařízení, tj. na dobu cca 3,5 až 4 roky, i když jsou tlaky na urychlení celého procesu.

19. 4. 2016
Ptá se: Zdenek Patera

Bude DVB-T2 v H264 nebo v H265?

Odpovídá: Pavel Dvořák

V novém systému se počítá s kodekem H.265/HEVC.

19. 4. 2016
Ptá se: Igor Malík

Koupil jsem si televizi za 45000Kč. Jakou kompenzaci dostanu, když si koupím novou.

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

bohužel mám pro Vás špatnou zprávu, s kompenzacemi tohoto typu se nepočítá. Pravda ovšem je, že taková televize Vám bude jistě sloužit do roku 2020.

19. 4. 2016
Ptá se: Hana

Dobrý den, pokud koupím televizi nyní s DVB-T 2, budou mi nyní fungovat programy jako na DVB-T 1? Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

ano, bude Vám fungovat do roku 2020. A pak bude stačit si koupit set-top-box pro příjem DVB-T2/HEVC.

19. 4. 2016
Ptá se: Jiří Forman

Zdravím. Existuje vůbec nějaká dlouhodobá koncepce, nebo po čase budeme televizory opět měnit? Jaký je přesně kodek, který bude použit. Podle všeho je v tom velký zmatek. Například je to krásně vidět u popisu televizorů na trhu. Děkuji.

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

expertní skupina připravuje pro vládu Strategii rozvoje zemského digitálního televizního vysílání na dobu cca 10 až 15 let, tj. do dohledného data 2030. Její podstatnou částí je přechod ze současného vysílacího systému DVB-T/MPEG2 na systém DVB-T2/HEVC(H.265) v období do roku 2020.

Důležité pro identifikaci televizí či set-top-boxů bude, aby (v období od podzimu 2016) měly nejen označení DVB-T2 a HEVC nebo H.265. Důležité bude označování logem (které se připravuje), že dané zařízení prošlo certifikací na systém DVB-T2/HEVC.

19. 4. 2016
Ptá se: Evžen

Dobrý den,
1) - slyšel jsem,že v Praze již byl na zkoušku DVB-T2 signál spuštěn a polovině lidí,kteří už měli TV s příjmem T2 to stejně nefungovao???
2) - co je na DVB-T2 lepšího než na DVB-T ???

předem děkuji za odpověd......

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

ano v Praze je již spuštěno experimentální vysílání určené pro testování různých parametrů sítí. Příjem nemusí fungovat u přijímačů, které nemají příslušné tunery či kodeky.

Systém DVB-T2 je z hlediska využití rádiového spektra mnohem efektivnější než vysílání DVB-T. Přijímače, vybavené tunerem DVB-T2 jsou schopny přijímat vysílání v systému DVB-T. Na DVB-T2 se přechází právě z důvody úspory používaného rádiového spektra.

19. 4. 2016
Ptá se: Jan Dlouhý

Jak se změní příjem z kabelového vysílání?

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

příjem kabelového vysílání se přechodem na DVB-T2 nezmění.

19. 4. 2016
Ptá se: Jiří Rapant

Bydlím kousek od Trutnova a programy chytám podle počasí zlepší se to?

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

těžko Vám mohu potvrdit zlepšení této konkrétní situace. To závisí na parametrech sítí, ale obecně platí, že vysílání v systému DVB-T2 je robustnější, tedy méně náchylné na rušení.

Předpokládám, že přijímáte na individuální nebo společnou anténu zemské televizní vysílání. Máte samozřejmě možnost nechat ověřit kvalitu signálu prostřednictvím Českého telekomunikačního úřadu, na který směřujte své stížnosti. Je k tomu příslušně vybaven.

19. 4. 2016
Ptá se: Tomáš

Dobrý den,
bydlím v menším okresním městě asi 100km od Prahy a na naladění TV jsem si musel pozvat televizního technika, protože kvalita signálu byla špatná a obraz se často rozpadal nebo vůbec nešel.
Nyní mohu přijímat zhruba 2/3 programů z toho, co digitální pozemní vysílání nabízí a žádný v HD, protože vysílač na který jsem připojený HD programy v roce 2016 stále nevysílá (síť 1a).
Mám televizi s obrazem 4k ale nejsem schopen s kvalitní anténou a zesilovači přijímat obraz ani v HD.
Zlepší se s příchodem DVB-T2 kvalita vysílání a budeme moci naladit všechny TV stanice alespoň v 1080p?
Tímto tempem totiž budeme mít televizory 8k, ale TV vysílání bude sotva pokryto 1080p.

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

jedním z cílů přechodu na DVB-T2 je zkvalitnění dostupnosti televizního signálu. Dostupnost program vysílaných v HD či FuLL HD nebo dokonce v UHDTV je ovšem také závislá na možnostech a ochotě provozovatelů televizního vysílání investovat do celého produkčního řetězce a vysílat ve Full HD.

19. 4. 2016
Ptá se: Šustek Vladimír

Hezký den. Mám ještě počkat s nákupem STB který zvládá H265 HEVC ?Láká mě italský výrobce Telesystem.

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

záleží na Vašem rozhodnutí. Pokud chcete přijímat již souběžné vysílání, které bude zahajovat na podzim 2016, pak je dobré si včas pořídit set-top-box.

Strategie počítá s tím, že bude realizován systém certifikace zařízení pro příjem v systému DVB-T2/HEVC a v obchodem budou tato zařízení označena logem, taková situace by měla nastat nejpozději současně se zahájením vysílání na podzim tohoto roku.

19. 4. 2016
Ptá se: Eva

Dobrý den,
předloni jsem si koupila novou televizi. Právě jsem ji doplatila na splátky.
Chcete mi říci, že ji budu moct vyhodit a pořizovat jinou? Kdo mi ji proplatí?
Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

Vaše televize Vám bude jistě dobře sloužit určitě do roku 2020. Teprve kolem roku 2019/2020 budete nucena si např. pořídit set-top-box nebo novou TV.

19. 4. 2016
Ptá se: Vladimír Smetana

Předpokládám, že pokud si dnes koupím jakoukoli televizi v období do r.2020 a poté zakoupím set-top box DVB-T2, pak mi bude televize přijímat kanály stejné jako kdybych po roce 2020 koupil televizi novou.

Pokud jsou ještě jiné podmínky, vysvětlete prosím.

Děkuji Vám

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

uvažujete úplně správně, na pomoc domácnostem bude realizována certifikace přijímacích zařízení a v prodejnách budou adekvátní zařízení označena logem. S jinými podmínkami se nepočítá.

19. 4. 2016
Ptá se: Karel N.

Dobrý den,
chápu potřebu výměny televize, ale neorientuji se v parametrech. Můžete nám prozradit, ci bychom si rozhodně měli pohlídat. A druhý dotaz - máme poskytovatele satelitního signálu. Musíme i v tomto ohledu něco měnit nebo podnikat?

Děkuji

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

pokud používáte televizor POUZE pro příjem satelitního vysílání, pak si nemusíte pořizovat nové přijímací zařízení.

Pokud ovšem používáte televizor i pro příjem zemského vysílání (s využitím televizní antény na domě či společné antény), pak si samozřejmě televizor musíte vyměnit či doplnit set-top-boxem. Ale to stačí učinit až kolem roku 2020.

19. 4. 2016
Ptá se: Kasal

Cui bono?
Jen proto, že lepší produkt existuje? Měli bychom tedy zahodit Škodovky a povinně jezdit ve Ferrari? Přinese to divákovi lepší požitek? Nezáleží v tom ale na kvaliltě pořadu než na počtu přenášených barev? Je to levnější pro vysílače? Pro nás určitě ne. Tedy znova: Cui bono?

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

důvodem přechodu na nový systém je celoevropská snaha o uvolnění části rádiového spektra, které je zatím intenzivně užíváno sítěmi zemského televizního vysílání. Uvolněné spektrum bude použito pro výstavbu sítí mobilními operátory.

19. 4. 2016
Ptá se: Jana Moudrá

Ptám se, 1)jestli je to opravdu nutné, taková velká změna, která zasáhne nemalým finančním obnosem téměř všechny domácnosti a po tak krátké době od přechodu na digitální vysílání?!
2) Není to jako v jiných případech na objednávku nějaké firmy-výrobce?
3) Jak je tomu v ostatních státech Evropy?
4) Jestli někdo spočítal nebo bude schopen spočítat náklady na znečištění životního prostředí způsobbené likvidací tolika "nepoužitelných a třeba téměř nových " televizorů?

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den.

1) Přechod na efektivnější vysílací systém je vyvolán tlakem na uvolnění rádiového spektra pro mobilní operátory. K tomu byla přijata mezinárodní rozhodnutí na světových radiokomunikačních konferencích v roce 2012 a 2015. V současné době se projednává i příslušné rozhodnutí evropského parlamentu a Rady.

2) Je pochopitelné, že uvolnění rádiového spektra je výhodné pro mobilní operátory, kteří toto spektrum následně nepochybně získají pro své sítě.

3) Všechny státy připravují uvolnění rádiového spektra a úpravu zemského televizního vysílání – např. Německo, Rakousko jako naši sousedi.

4) Tyto náklady nebyly, alespoň pokud jsem stačil prostudovat všechny dostupné evropské studie, do nákladů zakalkulovány. Televizory však nemusíte vyměňovat hned teď, do roku 2020 Vám jistě bude ten stávající dobře sloužit.

19. 4. 2016
Ptá se: Michal

Dobrý den,

je nutné platit koncesionářský poplatek 135Kč/měsíc za pozemní příjem rádia a televize, když tento příjem nepoužívám? Používám internetovou a satelitní TV a rádio, které řádně platím.
Nechtělo by to úpravu zákona? Praktický pokrok satelitní a internetové techniky je dle mého názoru rychlejší než u pozemního vysílání a nabízí více možností.

Děkuji.

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

koncesionářský poplatek není poplatkem za konkrétní přijímací platformu, kterou využíváte. Jde o způsob financování televize veřejné služby, která má za povinnost vysílat na všech platformách.

19. 4. 2016
Ptá se: Tomáš Smrčka

Kdy bude rozhodnuto o typu komprese DVB-T2 (MP4, MP5)?
Bude se měnit síla přijímaného signálu? Postačí na příjem stávající anténa?

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

nový systému bude vysílat DVB-T2 s kodekem HEVC (H.265). Odpovědi na sílu signálu a výměnu antény by byla zatím předčasná. Více bude známo po dokončení plánování nových sítí do koce roku 2017.

19. 4. 2016
Ptá se: Novák

V tomto prcesu, a ani v jemu podobném, nespatřuji sebemenší relevanci. Zcela postačí příklad zkorumpovaného SKYLinku, který se dušoval, že základní programy budou zdarma. Neuplynulo mnoho času a již toto a mnoho dalších slibů neplatí. Stát, jako již tradičně, na toto nereaguje a je tzv. tichým společníkem, a proto spolupachatelem, takovýchto podvodů.
V čem je potom rozdíl a efekt v přechodu z DVB-T na DVB-T2?!!!
Má vůbec smysl iniciovat tyto a podobné procesy, když nikdo, znovu uvádím, nikdo, neví, co se děje a dít bude a hlavně, není k tomu vyhotovena adekvátní legislativa?!!!

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

snaha o zajištění dostupnosti zemského televizního vysílání i v případě nutnosti uvolnit část užívaného rádiového spektra je spojena se snahou státu udržet jedinou fungující bezplatnou platformu pro příjem televizního vysílání, která může konkurovat ostatním i když placeným platformám – satelitnímu, kabelovému a IPTV příjmu.

Dále chci konstatovat, že stát prostřednictvím příslušného regulačního orgánu – tj. Českého telekomunikačního úřadu – reagoval na obchodní praktiky satelitních operátorů.

19. 4. 2016
Ptá se: Vaclav

Koupil jsem si tv panasonic 2014 ktera ma kodek H 264 proc prodejci tv nedostali informace ze v ceske republice bude kodek H265 jak se stim mam vypořadat dekuji za odpoved Václav

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

nevím, kdy jste si kupoval vaší TV, ale producenti televizních přijímačů jsou již nejméně od léta 2015 informováni o nutnosti přejít na nový systém vysílání a počítají s tím. Nejspíše to nevěděl konkrétní prodejce.

Nedávno zakoupená TV Vám bude jistě sloužit do roku 2020, pokud nebudete chtít sledovat souběžné vysílání v systému DVB-T2/HEVC. Pak pro Vás platí, že bude nejlépe si pořídit vhodný set-top-box.

19. 4. 2016
Ptá se: Kňažková

Dobrý den, plánuji koupi nové televize. Jakou tedy vybrat? Na co nezapomenout?
Děkuji

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

záleží na Vás, jak spěcháte na koupi nové TV a na tom, jak často TV vyměňujete. Od podzimu 2016 začnou být v solidních prodejnách označovány logem certifikovaná přijímací zařízení, které umožní příjem DVB-T2/HEVC vysílání i stávající vysílání DVB-T. Jinak na běžný televizor bude možno přijímat stávající vysílání DVB-T do roku 2020.

19. 4. 2016
Ptá se: Marie

Před 5-ti lety jsem si pořídila televizi za Kč 27.000,--. To si děláte legraci, že to byly vyhozené peníze a budu k tomu kupovat zase nějaký set top box? Jen taháte z lidí peníze! A nakonec to, co jsem nikdy nepoznala při analogovém vysílání, a to to, že by nešla televize, jsem se dočkala při digitálním vysílání. Celou olympiádu v Soči mi nešel signál. Nic jsem z celé olympiády neměla. Digitální vysílání velmi často vypadne. Naprostá nekvalita. Tak to byl zase jeden omyl nekompetentních zákonodárců? A to bydlím ve velkém městě, nikde na horách, aby nebyla možná laciná výmluva.

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

pokud uvádíte, že máte ve velkém městě nekvalitní signál, pak bude nejlépe, abyste se obrátila na Český telekomunikační úřad, který je kompetentní a také příslušně technicky vybaven, aby Vaší stížnost řešil.

Chci Vás zároveň upozornit, že většina stížností na kvalitu signálu ve velkých městech je buď spojena s místními příjmovými podmínkami nebo (a to většinou) špatně instalovanou nebo nastavenou anténou - individuální nebo společnou.

19. 4. 2016
Ptá se: Jirka D.

Dobrý den, pane Dvořák,
zajímá mne, co se bude u TV obsahu během nového TV standardu DVB-T2 a kódovacího formátu H.265/HVEC vysílat v porovnání se současným standardem DVB-T a formátem H.264/HVEC u současných typů TV přijímačů. Bude tam dle současnosti programový původce, teletext, naskenování TV programů, datum a čas, atd. a co bude vítanou změnou ?
Některé set-top-boxy a TV přijímače u současného standardu a formátu mají CA moduly nebo nějaké krabičky či konektory pro dekódovací karty. Nevím, proč by to nešlo, aby se jakákoliv změna vysílacích standardu a formátu mohla měnit jen přes dekódovací kartu pro pozemní TV vysílání. Každý TV přijímač je nastaven parametry danými výrobcem, ale TV signál by měl mít jen dekódovací parametry danými frekvencemi TV signálu, které se mohou každých 5 let měnit. Je dost nelogické, aby lidé stále investovali do nových přijímačů podle toho jak je přehuštěna síť veškerými frekvencemi ať od mobilních operátorů nebo jakýchkoliv poskytovatelů. Máme u nás nebo ve světě odborníky, kteří by změny frekvencí nastavovali jednodušší formou než je plýtvání materiálem a penězi? Děkuji.

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

podle mě dostupných informací budou v novém systému DVB-T2/HEVC dostupné všechny Vámi uváděné funkcionality. Aktuálně připravovaná změna není řešitelná upgradem, který uvádíte.

19. 4. 2016
Ptá se: Klimes

Dobrý den, před 2 lety jsem si koupil TV, jedu pouze přes společenskou anténu, platim všechny zákonné poplatky.

Za TV jsem dal 17 000 a šetřil jsem na ni 2 roky.

Děláte si z lidi prd**?
Proc jste nás ne informovali dřív? Ted zase mám něco dokupovat kvůli vlezprdelstvi k EU?Hodně jste me naštvali. ..

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

Vaše televize Vám bude sloužit nejméně do roku 2020, tj. k tomuto datu bude fungovat 7 let. V období 2019 až 2020 budete mít možnost prodloužit její životnost nákupem set-top-boxu.

Soudím, že ministerstvo průmyslu a obchodu přistupuje k přechodu na DVB-T2 zodpovědně i z hlediska informování občanů, příslušné rozhodnutí na mezinárodní úrovni bylo přijato v listopadu 2015 a celoevropské rozhodnutí se připravuje. Připravovaná opatření pak jistě zajistí i další konkrétnější informace občanům – jaký televizor si vybrat apod.

Navíc je vytvářen dostatečný časový prostor pro výměnu přijímacích zařízení, V této souvislosti připomínám, že průměrné stáří televizorů v domácnostech je 5,5 roku podle posledních dat.

19. 4. 2016
Ptá se: Krista Gründlingová

Mám asi 5 programů v HD kvalitě. Nelze je vůbec sledovat. Obraz se seká, zvuk také. Kolikrát se zastaví program na pár sekund. Já tomu nerozumím, ale odborník řekl, že je slabý signál. To znamená, že po přechodu na vyšší úroveň bude většina programů v HD kvalitě a já už nebudu moci sledovat nic? Jsem důchodkyně, nerozumím tomu, možná, že můj dotaz nemá s tímto nic společného. Ale bude tato změna mít vliv na příjem programů v HD kvalitě?

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

předpokládám, že vzhledem k vyšší robustnosti systému DVB-T2/HEVC by mohl být signál pro Vás dostupnější a bez poruch. Ale to platí jen obecně a závisí to na konkrétních podmínkách příjmu signálu a Vaší anténě.

Mohu Vám doporučit se obrátit na nejbližší firmy zabývající se anténami, aby u Vás prověřily situaci a možnost zlepšení příjmu.

19. 4. 2016
Ptá se: Janina

Koupila jsem od Skylinku nový dekodér,protože pořád vyhrožovali, že přecházejí některé kanály na dig. vysílání. Nejen, že krabička stála 2100,-Kč, ale ještě navíc vše co je v dig. vysílání stejně nefunguje. Bydlíme na kraji městečka a není tam žádný signál. Takže televize když prší nejde vůbec, signál ze satelitu veškerý žádný. Navíc Skylink zdražil (zlodějna podporovaná státem!!!!!). Proč vlastně tu blbou televizi platím????

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

z Vaší otázky není zřejmé, jestli u Vás nemáte satelitní signál nebo signál zemského televizního vysílání (přijímá se na běžnou televizní anténu ne na „satelitní talíř“). Ověřte si možnost příjmu zemského televizního vysílání přes televizní anténu.

19. 4. 2016
Ptá se: Jaromír

Dobrý den, již tenkrát se vědělo, že digitální vysílání nebude vyhovovat, ale lobbisté chtěli prodat své staré set-top boxy, proč teď zvažujeme, že tuner T2 s normou H.264 nebude fungovat, ale bude pouze fungovat s normou H.265 ? Je to zase jasné, neboť 50% zařízení v domácnosti má normu H.264 a nekupovali by nové set-top boxy a nové televize. Politici vždy schválí to co je rozumné tzv. pro lidi, ale už nikdo nevidí, kolik za to dostali peněz. Vzpomeňme si na vybírání mýtného přes brány pro Kapsch, tolik reportáží v televizi a řešil to
i Nejvyšší správní soud. Proč tenkrát se nezavedlo satelitní vybírání mýtného ?? Je to to samé jako s digitálním vysíláním, proč hnedle nevyužít laicky řečeno vyšší kapacitu signálu.
Ptám se, proč se o tom musí o tom vést debata, když jste se již rozhodli a zavedete takový vysílání, aby postihlo všechny obyvatelé v ČR, s tím se již přece počítalo, že nebude vyhovovat a proto někteří výrobci televizí s tím počítali, ale mi zavedeme normu H.265 a všichni si koupíte nové televize a posílíme ekonomiku, když naše vláda rozhazuje kde se dá. Děkuji za odpověď

Odpovídá: Pavel Dvořák

Dobrý den,

předpokládám, že „tenkráte“, o kterém mluvíte, jsou léta 2000 až 2006, kdy se začal připravovat přechod z analogového na digitální vysílání. Volba systému DVB-T/MPEG2 byla motivována zejména cenovou dostupností přijímacích zařízení a tržně ověřenou kombinací technologií.

Když se podíváte na mapu využití technologie DVB, pak zjistíte, že v kombinace DVB-T/MPEG2 je aktuálně dominantní technologií a že většina zemí připravuje její inovaci. Navíc o použití daén kombinace v období 2005 až 2008 nerozhodl stát, ale subjekty, které se podílely na přechodu, tak aby byl s co nejmenšími negativními dopady. Jiné kombinace byly použity zpravidla v zemích, které uskutečnily přechod z analogového na digitální později než ČR.

Současný přechod na systém DVB-T2/HEVC je iniciován na základě požadavku na uvolnění části využívaného rádiového spektra ve prospěch sítí mobilního širokopásmového internetu. ČR postupuje shodně jako např. Německo.

 

Právě se děje

Další zprávy