Ve vlastním u moře či v horách. Sen je dostupnější než dřív

Kateřina Vokurková, týdeník Ekonom
28. 6. 2015 21:15
Nejlaciněji lze pořídit nemovitost v Bulharsku. Malý apartmán přijde v přepočtu na půl milionu korun. Nedostupný ale není ani byt na Floridě – koupit se dá za tři miliony.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Ač Česko nemá moře nebo velehory, stále více Čechů může říct, že oni je mají. Nákupy rekreačních nebo investičních nemovitostí v zahraničí už ani zdaleka nejsou jen doménou miliardářů, politiků nebo celebrit. Realitní krize stlačila ceny nemovitostí někde až na historická minima, apartmány a domy u moře nebo v horách se tak staly dostupné pro více lidí.

Podle zjištění týdeníku Ekonom se dá malé studio v Bulharsku pořídit v přepočtu už za půl milionu korun. Při troše štěstí je možné najít malý apartmán v Chorvatsku už za 1,6 milionu. O milion více pak potřebuje ten, kdo zatouží po "garsonce" na Floridě.

Dům či apartmán v některém ze zahraničních letovisek vlastní podle odhadů realitních kanceláří až 100 tisíc Čechů. To znamená, že na letní či zimní sídlo může dosáhnout každý, kdo má peníze na to, pořídit si byt v Praze nebo v exkluzivnějších lokalitách Česka. "Dle mého odhadu si nemovitost v zahraničí může dovolit nejméně 100 tisíc českých rodin. Jen si to neuvědomují," říká jednatel realitní kanceláře Alexandria Real Martin Pinl.

Jak ale vilu u mořenebo apartmán v Alpách koupit? Většina nákupů probíhá v hotovosti. Pokud by zájemce chtěl využít financování od tuzemských bank, musí počítat s tím, že je potřeba ručit jinou nemovitostí ležící na území ČR.

"Hodně populární je kombinace rekreačního aspektu a částečného pronájmu. Dobře se prodávají apartmány v komplexech, kde se už předem počítá s následným pronájmem," vysvětluje majitel realitní kanceláře Rellox Jan Rejcha. Vzhledem k tomu, že nákup nemovitosti není jednoduchá záležitost a v každé zemi jsou jiná pravidla, je vždy lepší, když zájemci využijí buď služeb tuzemských, nebo tamních realitních makléřů.

"Delší dobu jsme plánovali, že si koupíme nějakou nemovitost v Chorvatsku. Nakonec se nám naskytla výhodná příležitost koupit pěkný apartmán. Pustili jsme se do vyřizování všech papírů, nakonec jsme ale museli využít služeb tamní realitní makléřky, jinak bychom celý proces asi nezvládli," říká z vlastní zkušenosti nyní už majitel apartmánu v chorvatském Karlovaci Petr Kuře.

Ani to, že kupující svěří svoji investici realitnímu makléři, neznamená, že by se dál o nic nestaral. Potřeba je uskutečnit několik cest do zvolené destinace, ať už kvůli obhlédnutí nemovitosti, kvůli založení místních daňových čísel či podpisům smluv.

Obálka týdeníku Ekonom
Obálka týdeníku Ekonom | Foto: Economia

Jak koupě nemovitostí probíhá v Čechy nejoblíbenějších zemích – Chorvatsku, Rakousku, Španělsku, Itálii, Francii, Bulharsku, USA a Řecku? Na co si dát v praxi pozor? Jaké jsou nové trendy? Šest praktických rad, jak správně kupovat. Kompletní článek najdete v týdeníku Ekonom.

Týdeník Ekonom je k dostání na obvyklých místech. Lze si jej přečíst také na internetu, na iPadu iPhonu, tabletu Samsung a dalších zařízeních se systémem Android.

 

Právě se děje

Další zprávy