Vánoční tržby půjdou přes Babiše. EET neodloží a chystá dotace pro malé firmy

Ekonomika Ekonomika
2. 8. 2016 10:39
Ministr financí Andrej Babiš na původním termínu trvá i přes žádosti firem, které se obávají zmatků v důležitém období roku z pohledu tržeb. "Je to náš klíčový projekt, který má narovnat podnikatelské prostředí. Vím, že prosinec není ideální, na druhé straně jsme se domluvili na přechodném období, ve kterém bude finanční správa shovívavá," řekl Babiš. Elektronická evidence tržeb má být v první fázi spuštěna od letošního 1. prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou do EET zapojovat v následujících měsících.
Ministr financí Andrej Babiš.
Ministr financí Andrej Babiš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Klíčový projekt současné vlády pro vyšší výběr daní začne skutečně fungovat už od prosince. Vánoční tržby hotelů a restaurací tak již budou pod dohledem Elektronické evidence tržeb. Ministr financí Andrej Babiš na původním termínu trvá i přes žádosti o odklad od firem, které se obávají zmatků v klíčovém období roku z pohledu tržeb.

"O měsíční odklad nás požádala Hospodářská komora. Probral jsem to s kolegy a není důvod, abychom EET zdržovali," řekl Babiš v rozhovoru Hospodářským novinám. "Je to náš klíčový projekt, který má narovnat podnikatelské prostředí. Vím, že prosinec není ideální, na druhé straně jsme se domluvili na přechodném období, ve kterém bude finanční správa shovívavá," dodal šéf hnutí ANO.

Finanční správa proto bude podle něj během prosince a ledna udělovat sankce jen v případě záměrného obcházení zákona. "Je to obrovský systém. Jeho zavedení mohou provázet technické nedostatky," říká Babiš.

Nepřipouští ani žádné výjimky pro menší podnikatele a firmy s ročním obratem do milionu korun, jak navrhovala opozice. "Žádná výjimka z EET nebude. My často neznáme skutečný obrat firem. Až v evidenci tržeb, kde ho nebudou moci zatajovat, se k němu dostaneme," říká ministr financí.

Připouští ale, že by malé firmy mohly od státu dostat dotace na pořízení vybavení nutného k zapojení se do EET. "Mikropodnikům ve venkovských oblastech s deseti a méně zaměstnanci bychom mohli kompenzovat náklady na pořízení potřebných zařízení formou dotace. Jednám s ministerstvem pro místní rozvoj, aby našlo vhodný dotační program z evropských fondů," vysvětluje Babiš.

Podle něj je ale počáteční investice do nového systému minimální. "Dodavatelé půjdou s cenou v rámci konkurenčního boje pod pět tisíc korun," říká. Právě pět tisíc korun dostanou od státu živnostníci, kteří se do EET budou muset zapojit. Stát jim poskytne mimořádnou daňovou slevu. Babiš teď tedy hledá cestu pro podobný příspěvek i pro malé firmy.

Účet za zavedení EET bude podle Babiše tučný. "Příští rok díky elektronické evidenci získá státní rozpočet navíc 15 miliard korun včetně zdravotního a sociálního pojištění. Po plném náběhu systému bude samotná EET generovat 18 miliard ročně," vyčísluje ministr financí.

Elektronická evidence tržeb má být v první fázi spuštěna od letošního 1. prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou do EET zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Od 16. měsíce od účinnosti mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, pro které evidence bude platit od 18. měsíce.

Proti zavedení EET byla opozice, která navrhla Ústavnímu soudu její zrušení.

Hostinský Jiří Šimek se domnívá, že jeho rozhovor s ministrem Babišem byl ministerstvem financí zneužit k propagaci elektronické evidence tržeb. | Video: Martin Ťopek
 

Právě se děje

Další zprávy