V Rusku spustili první jaderný reaktor nové generace na světě. Je bezpečnější a efektivnější

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
8. 8. 2016 15:01
Výstavby dvou novovoroněžských bloků s novými reaktory se účastní i české firmy. Bloky generace III+ mají zlepšené technické a ekonomické parametry, více zajišťují bezpečnost provozu a odpovídají nejnovějším požadavkům Mezinárodní agentury pro atomovou energii.
Novovoroněžská jaderná elektrárna.
Novovoroněžská jaderná elektrárna. | Foto: Rosatom

Voroněž/Praha - Novovoroněžská jaderná elektrárna u ruského města Voroněž začala v pátek dodávat do sítě jako první na světě elektřinu z reaktoru takzvané generace III+. Výstavby dvou novovoroněžských bloků s novými reaktory se účastní i české firmy. Sdělila to Zuzana Sommerová z PR firmy Essential Communication.

Minulý týden byl připojen k síti šestý blok novovoroněžské jaderné elektrárny s reaktorem VVER-1200, který patří do generace III+ a je vyroben podle ruského projektu AES-2006, který byl nabízen ve zrušeném tendru na rozšíření české jaderné elektrárny Temelín. Na sedmém bloku ruské elektrárny se v současnosti pracuje, dokončen by měl být v roce 2018.

Bloky generace III+ mají zlepšené technické a ekonomické parametry, více zajišťují bezpečnost provozu a odpovídají nejnovějším požadavkům Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Jsou charakteristické vysokou mírou zapojení pasivních bezpečnostních systémů, které zálohují aktivní systémy a nejsou závislé na dodávce elektrického proudu a zásahu personálu.

Jaderné bloky generace III+ se v současnosti staví ve Spojených státech, Francii, Finsku a Číně. Šestý blok novovoroněžské elektrárny je ve světě prvním blokem této generace, který byl uveden do fáze energetického spouštění.

"Reaktory III+ jsou zásadním krokem z hlediska bezpečnosti a měly by jím být i z pohledu efektivity výstavby a ekonomiky provozu. Měly by to být reaktory, které zajistí rozvoj jaderné energetiky v následujících několika desetiletích," řekl Vladimír Wagner z Ústavu jaderné fyziky české Akademie věd.

Výstavby nových bloků Novovoroněžské elektrárny se účastní také české firmy. Patří mezi ně armaturky Arako, Armatury Group a MSA, které dodaly mezi lety 2009 a 2014 průmyslové i speciální armatury v celkové hodnotě přes 600 milionů korun.

Výrobce čerpadel Sigma Group zajistil pro projekt čerpací agregáty za více než 450 milionů korun a firma Kavalierglass dodala laboratorní sklo za 1,25 milionu korun. Společnost Kabelovna Kabex dodávala pro nový blok průchodky.

 

Právě se děje

Další zprávy