V Praze opět zdraží voda. Cena za metr krychlový vzroste nad celostátní průměr

ČTK ČTK
Aktualizováno 15. 3. 2016 12:34
V Praze lidé za vodu nově zaplatí 85,18 koruny za metr krychlový. Naposledy cena vodného a stočného stoupla od letošního ledna na současných 79 korun za metr krychlový.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - V Praze opět zdraží voda, lidé za ni zaplatí 85,18 koruny za metr krychlový. Naposledy cena vodného a stočného stoupla od letošního ledna na současných 79 Kč za metr krychlový. Zdražení dnes na svém jednání schválili radní hlavního města.

Naposledy voda zdražila od ledna pouze o inflaci, což dovoluje smlouva mezi Prahou a Pražskými vodovody a kanalizacemi (PVK). Nyní o zdražení rozhodlo samo město.

Cena v Praze tak stoupla nad celostátní průměr, který letos činí zhruba 83 korun.

Podle nového ceníku tak Pražané nově zaplatí na vodném 46,75 koruny za metr krychlový a na stočném 38,43 koruny. Vodné se tak zvedlo o další více než dvě koruny, stočné o více než tři koruny. Celkem by pak Praha měla letos získat oběma zdraženími o 440 milionů korun víc než loni, kdy to bylo asi 1,9 miliardy korun.

První letošní zdražení vody provedly PVK, které její cenu zvýšily o inflaci, což jim umožňuje smlouva, kterou mají uzavřenou s majitelem vodovodní sítě, PVS. Magistrát vodné a stočné nad rámec zdražení PVK loni na podzim nezvýšil. "Pražské vodovody a kanalizace nebyly iniciátorem tohoto kroku, ke zvýšení ceny od 1. dubna dochází na základě požadavku rady hlavního města," uvedl mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

Vodu v Praze distribuuje PVK, která si pronajímá vodovodní infrastrukturu od PVS. Vlastníkem PVK je francouzská firma Veolia. Smlouva platí do roku 2028. Z tržeb pěti miliard korun ročně se Praze za pronájem vracejí zhruba dvě miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy