V kolínské automobilce TPCA vzrostou mzdy o 700 korun

ČTK ČTK
11. 5. 2015 13:05
Průměrná hrubá mzda v dělnických profesích je v TPCA kolem 30 000 korun.
Kolínská továrna TPCA.
Kolínská továrna TPCA. | Foto: TPCA

Kolín - Mzdy v kolínské automobilce TPCA vzrostou u většiny zaměstnanců o 700 korun. Dohodly se na tom odbory s firmou při kolektivním vyjednávání. Nová kolektivní smlouva platí od 1. května, průměrná hrubá mzda v dělnických profesích je v TPCA kolem 30 000 korun.

Odbory v automobilce vyjednaly také například vyplácení odstupného na dobu neurčitou nebo zvýšení příplatků za mimořádnou směnu o 200 korun na 800 korun. Kvůli letošnímu nárůstu mezd vzroste automobilce rozpočet na mzdové náklady o 3,4 procenta.

"Novinkou je zavedení třináctého platu namísto dosavadního bonusu pro většinu zaměstnanců. Výraznou změnou je, že 70 procent třináctého platu je garantováno a zbytek podléhá splnění výkonnostních ukazatelů. Zaměstnanci tak dostanou vyplaceno minimálně 11 900 korun, ale mohou si přijít až na 22 100 korun," uvedl mluvčí automobilky Marek Hovorka.

Nově bude v závodě zavedeno takzvané konto pracovní doby, které má firmě zajistit větší flexibilitu v případě výkyvů produkce. Zaměstnanci tak někdy pracují nad limit nebo pod limit své pracovní doby a ve sjednaném období se pracovní doba musí vyrovnat. Podle dnešního vydání Zpravodaje pro zaměstnance TPCA se s kontem pracovní doby nejdříve začne na dobu určitou, a to zřejmě od listopadu 2015 do dubna 2017. "Jde sice o krok do neznáma, ale po úpravách, které se nám podařilo vyjednat, bych se konta tolik neobával," uvedl předseda odborů Kovo při TPCA Ivo Navalaný.

TPCA zatím loňské hospodářské výsledky nezveřejnila, v roce 2013 jí meziročně klesly tržby i zisk shodně o 13 procent. Tržby činily podle auditovaných výsledků 29,8 miliardy, zisk před zdaněním 278,1 milionu korun.

Kolektivní vyjednávání už uzavřela druhá středočeská automobilka Škoda Auto, od dubna tam vzrostly tarifní mzdy o 3,5 procenta. Průměrná mzda na dělnických pozicích je ve Škodě Auto 34 000 korun. Průměrná mzda v Česku ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku stoupla o 2,3 procenta na 27 200 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy