V Česku vzniká nová banka. Využije značku Cetelem

Olga Skalková
30. 3. 2015 15:15
Plány největší francouzské bankovní skupiny BNP Paribas na posílení pozice v Česku dostávají konkrétní podobu.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Profimedia.cz

Praha – Plány největší francouzské bankovní skupiny BNP Paribas na posílení pozice v Česku dostávají konkrétní podobu. Skupina k tomu využívá bankovní licenci, kterou ve Francii drží její dceřiná společnost zaměřená na retailové služby – BNP Paribas Personal Finance.

S otevřením banky v Česku už souhlasila Česká národní banka. Fungovat bude formou pobočky, podobně jako mBank nebo banka Zuno. Na rozdíl od nich však BNP Paribas nestaví „na zelené louce“ a chystá fúzi s Cetelem, největší úvěrovou tuzemskou společností, která je také součástí BNP Paribas.

"Spojení s Cetelem proběhne do konce června. Nová banka se bude držet naší specializace, kterou jsou hlavně úvěry a pojištění s tím související. Zaznamenáváme ale i poptávku klientů i po běžných a spořicích účtech a je to něco, s čím v následujících letech počítáme. Máme loajální klienty, ale kdybychom jejich poptávku přehlíželi, sebrala by nám je konkurence,“ říká Emmanuel Bourg, místopředseda představenstva tuzemského Cetelem, v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Nová banka bude podle něj dál na veřejnosti vystupovat pod značkou Cetelem. Podobně je tomu i v jiných zemích, kde už Cetelem pod bankovní licencí nějakou dobu funguje. Přeměna na banku umožní společnosti Cetelem nejen sbírat vklady, ale oslovit i další klienty. I když z hlediska cen půjček je Cetelem srovnatelný s nabídkami bank, a někdy i výhodnější, sektor úvěrových společností je pro některé Čechy méně důvěryhodný než banky a v obavě před méně průhlednými praktikami se od něj drží dál.

Hypotéky francouzská banka zatím nechystá. "Není to náš klíčový byznys a také naše mateřská společnost se před pěti lety rozhodla zastavit poskytování vlastních hypoték v sedmi zemích. Nechceme se na hypotéky zaměřit, protože ve střední Evropě a v Česku je už vysoký podíl vlastnického bydlení a v hypotékách nevidíme tak velký potenciál jako ve spotřebitelském financování. Ale když to po nás klienti v Česku a také na Slovensku budou chtít, tak jsme schopni to zařídit," uvedl Bourg. Před dvěma roky Cetelem začal hypotéky nabízet ve spolupráci s Wüstenrotem.

Cetelem v Česku umožňuje půjčky ve více než čtyřech tisících kamenných a internetových obchodech, vydal přes milion kreditních karet a půjčuje přes internet. Bance ale zatím bude chybět klasická pobočková síť – Cetelem zde má aktuálně jen tři samostatná obchodní místa. Rozhodnutí, zda se nová banka pustí do budování pobočkové sítě, nebo se soustředí výhradně na prodej přes nové technologie, ještě nepadlo.

 

Právě se děje

Další zprávy