V Česku vyroste aréna pro boj s hackery. Pomůže firmám

Eva Hníková, Ekonom
2. 9. 2015 17:33
V Řitce u Prahy postaví izraelská společnost CyberGym první komerční tréninkovou arénu v Evropě. Boj proti hackerům si tam vyzkouší zaměstnanci bank, energetických firem a dopravních či telekomunikačních společností. Trénink týmů zaměstnanců zabere pět dní. Výcvik dvaceti lidí z podniku vyjde zhruba na pět milionů korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: CyberGym Europe

Praha – Izraelská společnost CyberGym expanduje do světa. První komerční tréninkovou arénu v Evropě nyní začíná budovat v Řitce u Prahy. Boj proti hackerům si tam vyzkouší zaměstnanci bank, energetických firem a dopravních či telekomunikačních společností.

"Zvažovali jsme Polsko a Německo, ale nakonec jsme dali přednost České republice," říká generální ředitel a spoluzakladatel společnosti Ofir Hason. Roli hrála strategická poloha uprostřed Evropy i historicky dobré vztahy s Izraelem. "Česko má jedny z nejlepších IT expertů v regionu. Navíc patří mezi první země na světě, které přijaly kybernetický zákon," vysvětluje Hason.

Výcvikové centrum v Řitce bude na základě exkluzivní licence provozovat nově založená firma CyberGym Europe. Celková investice činí řádově stovky milionů korun. "Většinu potřebných peněz máme od soukromého investora, který si zatím přeje zůstat v anonymitě," říká šéf nové arény Tomáš Přibyl, který zároveň stojí v čele české technologické společnosti Corpus Solutions.

Trénink týmů zaměstnanců strategických podniků v aréně zabere pět dní. "Předchází mu však dva nebo tři týdny příprav, kdy pečlivě prozkoumáváme situaci u klienta," popisuje viceprezident firmy CyberGym Gilad Yoshi. Prostředí se uzpůsobí podle typu trénované firmy a jejích konkrétních podmínek. Výcvik dvaceti lidí z podniku vyjde zhruba na pět milionů korun.

Budování komerční tréninkové arény začalo v srpnu, hotová má být příští rok v únoru. Česko se díky aréně stane významným centrem kybernetické bezpečnosti. "Na školení k nám začnou jezdit přední evropské firmy," myslí si Tomáš Přibyl. Ani o české klienty nebude mít aréna nouzi. Nová legislativa a zvyšující se počet hackerských útoků nutí firmy a úřady v Česku, aby do své obrany investovaly stále víc.

Společnost CyberGym zatím provozuje komerční arénu v izraelské Chadeře. Jejích služeb využívá třeba portugalská banka Millennium, ale i španělská a litevská vláda. Několik zaměstnanců české firmy Corpus Solutions si cvičení v Izraeli vyzkoušelo. "Překvapila nás sofistikovanost a profesionalita útoků. Měli jsme bránit internetové bankovnictví, ale útok byl tak rychlý, že jsme se ani nedostali do systému," popisuje bezpečnostní expert z Corpus Solutions Milan Balážik.

Obálka týdeníku Ekonom
Obálka týdeníku Ekonom | Foto: Economia

Podrobnější informace o budování arény a tréninku boje proti hackerům najdete v novém vydání týdeníku Ekonom, které vychází ve čtvrtek 3. září.

Týdeník Ekonom je k dostání na obvyklých místech. Lze si jej přečíst také na internetu, na iPadu iPhonu, tabletu Samsung a dalších zařízeních se systémem Android.

 

Právě se děje

Další zprávy