V Česku přežila jen desetina cukrovarů. Teď jim pomůže konec kvót v EU

Kateřina Šefrová Kateřina Šefrová
14. 10. 2016 11:45
Na začátku devadesátých let bylo v Česku 70 cukrovarů, nyní jich zůstalo sedm v rukou pěti podniků. Za rok skončí ale kvóty na cukr, které omezovaly jeho produkci v Evropě. To by mohlo jejich byznys oživit. Tuzemské cukrovary jsou na to připravené – investovaly do výroby a navyšují kapacity. Pokles cen cukru se může projevit i v obchodech.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Praha – Třináct let vyrábí dobrovický cukrovar pořád stejné množství cukru. Víc nemůže, protože mu to zakazují kvóty Evropské unie. Ty určovaly, kolik se může v jednotlivých státech vyprodukovat a prodat cukru. Toto omezení však za rok v říjnu skončí. Cukrovary tak budou moci prodávat, kolik budou chtít.

Důsledkem toho zřejmě klesnou ceny. Není však jisté, zda i pro domácnosti. "Nedomnívám se, že dojde k podstatné změně pro běžné spotřebitele. Spíše předpokládám stabilizaci ceny cukru v následujícím období," říká generální ředitel výrobce nápojů PepsiCo Josef Neumann.

Ke zlevňování se opatrně staví i výrobce cukrovinek Nestlé. "Očekávat to můžeme, nicméně realitu ukáže až skutečný vývoj," uvádí mluvčí Andrea Brožová.

Podniky jsou nachystané

Na začátku devadesátých let bylo v Česku 70 cukrovarů, nyní jich zůstalo sedm v rukou pěti podniků. A právě prolomení kvót by mohlo jejich byznys oživit.

"Navýšíme kapacitu a vidíme možnost ve větším prodeji v Evropě," přibližuje plány Oldřich Reinbergr, předseda představenstva společnosti Tereos TTD, které patří největší tuzemský cukrovar v Dobrovici.

Podnik zatím mohl v Evropě prodat přibližně 210 tisíc tun cukru − právě na tolik dostal kvótu. Za rok plánuje navýšení zhruba o třetinu. Zároveň utlumí export do zemí třetího světa a posílí vývoz do Německa, Rakouska, Švýcarska, Maďarska nebo Polska.

Na zrušení kvót se chystá i dvojka na tuzemském trhu, skupina Agrana, jíž patří Moravskoslezské cukrovary. "Máme zájem o navýšení osevních ploch cukrové řepy, čímž chceme navýšit zpracování cukrovky z domácích zdrojů," plánuje obchodní ředitel skupiny Jiří Hollein.

Jako u mléka?

Může se tak opakovat vývoj, jaký nastal loni po zrušení kvót na produkci mléka. Podle odhadů zemědělců i potravinářů dojde po zrušení kvót k přebytku až čtyř milionů tun cukru ročně, což bude tlačit cenu dolů.

"Je otázka, za jakou cenu se bude cukr vyrábět – musí to být rentabilní pro cukrovary i pro pěstitele," upozorňuje Jan Křováček, výkonný ředitel Svazu pěstitelů cukrovky Čech.

Poslední dva roky byly ceny cukru na evropských i světových trzích u svého dna. A zatímco v posledních měsících cena ve světě rychle rostla, na starém kontinentu se zvedala jen mírně: tuna cukru se nyní prodává v průměru za 435 eur.

"Doufáme, že cena cukru po zrušení kvót výrazně nespadne, aby byla určitá spokojenost na straně cukrovarů i pěstitelů řepy," doplňuje Křováček, podle něhož může uvolnění kvót přinést značné cenové výkyvy.

Jsme soběstační

"Česká republika je ve výrobě cukru soběstačná a zůstane i nadále proexportní zemí. Čeští pěstitelé a zpracovatelé cukrovky jsou na příchod liberálního prostředí připraveni lépe, než tomu bylo u mléka," míní Dana Večeřová, mluvčí Agrární a Potravinářské komory.

Zemědělci a cukrovary mají už dnes uzavřené smlouvy na další rok. "Snažíme se si s farmáři poskytnout vzájemné jistoty," vysvětluje Reinbergr ze společnosti Tereos TTD. Firma každý rok investuje okolo 200 milionů korun do obnovy technologií.

Z řepy skupina Tereos nevyrábí pouze cukr − vrhla se také do produkce pitného i bezvodého lihu, který nahrazuje fosilní paliva. Další využití cukrové řepy je podle podle Reinbergra důvod, proč české cukrovarnictví čeká lepší budoucnost než mlékaře.

"Proběhla zde restrukturalizace a podniky dosahují srovnatelných výsledků se západní Evropou," říká šéf Tereosu. Také zemědělci mají slibné výnosy, což z Česka dělá sedmého největšího pěstitele cukrovky v Evropě. Prvenství si drží Francouzi, mezi další velké pěstitele patří Němci a Poláci.

"Všechny zdejší cukrovary jsou umístěny v řepařských oblastech, takže mají zajištěný dostatek suroviny a zároveň relativně nízké náklady na její dopravu," dodává Večeřová z Agrární komory. Cukrová řepa se pěstuje hlavně ve Středočeském kraji, na Královéhradecku a Hané.

 

Právě se děje

Další zprávy