Vltava nemusí být v červenci sjízdná, varují vodohospodáři. Na vině je sucho

ČTK ČTK
20. 5. 2018 10:23
Vltava by nemusela být v červenci sjízdná kvůli úseku Hněvkovice - Kořensko, kde by byla nedostatečná plavební hloubka.
Vltava - ilustrační foto.
Vltava - ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Vodohospodáři na Vltavě už vypouštějí z přehrad více vody, než kolik do nich přiteče, aby zůstal alespoň minimální průtok. Deště v předcházejících dnech trochu pomohly, pokud ale bude sucho pokračovat, nebude vltavská kaskáda sjízdná pro lodě už v červenci. Sdělil to generální ředitel Povodí Vltavy ČR Petr Kubala.

Vltava by nemusela být v letním měsíci sjízdná kvůli úseku Hněvkovice - Kořensko, kde by byla nedostatečná plavební hloubka. Problém by také mohl být na nádrži Orlík, kde by se kolejnice sloužící na sundání lodí dostaly nad hladinu.

Například v pražské Chuchli je nyní průtok kolem 50 krychlových metrů za vteřinu, květnové průměry jsou podle Kubaly přibližně 270 metrů krychlových.

Opačným extrémem byl například průtok při povodni v polovině června 2013, kdy tudy teklo 1080 metrů krychlových vody za vteřinu.

Tající sníh v letošní zimě nestačil podle Kubaly doplnit vodní deficit a toky jsou hluboko pod dlouhodobými měsíčními průměry. Někde až na pěti až sedmi procentech průměrné hodnoty. Maximálně nyní podle něj jde o polovinu běžného průtoku v květnu.

"Situace je výrazně lepší na vodních tocích, kde jsou vodní nádrže," dodal Kubala. I tak je na nich menší přítok než odtok. "Na této skutečnosti nic nezměnily ani srážky v předchozích dnech," řekl. Například právě orlická nádrž se stále vyprazdňuje.

Díky plavební komoře na Hněvkovickém jezu u Týna nad Vltavou na Českobudějovicku, která je v provozu od loňského května, se meziročně více než zdvojnásobil pohyb plavidel na vodní cestě České Budějovice - Týn nad Vltavou. Loni od května do října tudy proplulo 6253 plavidel. Plavební komorou na jezu Hněvkovice proplulo 1310 plavidel, z toho bylo 239 osobních lodí.

Poslední deštivé dny se výrazně neprojevily ani na moravských řekách, hladiny se zvedly jen mírně, a to jen na některých tocích. Povodí Moravy stále eviduje na deseti z 200 měřicích stanic hranici sucha.

 

Právě se děje

Další zprávy