Za průmysl bude dál mluvit Hanák, zůstává prezidentem svazu

ČTK ČTK
Aktualizováno 28. 4. 2015 15:23
Jaroslav Hanák byl jediným kandidátem na prezidenta organizace, která zastupuje 850 tisíc lidí.
Jaroslav Hanák
Jaroslav Hanák | Foto: Lukáš Bíba

Praha - Valná hromada Svazu průmyslu a dopravy ČR dnes zvolila svým prezidentem opět Jaroslava Hanáka. Hanák byl jediným kandidátem. Svaz průmyslu a dopravy zastupuje asi 9500 firem zaměstnávajících zhruba 850 000 pracovníků.

Delegáti valné hromady rozhodovali dále o volbě sedmnáctičlenného představenstva SP ČR. Zvolili do něj pouze 14 členů. Další kandidáti nebyli zvoleni ani ve druhém kole a na tři volná místa v představenstvu tak budou kandidáti kooptováni a potvrzeni podzimní valnou hromadou svazu.

Novými viceprezidenty svazu byli dnes zvoleni generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, František Chaloupecký ze společnosti Dostav Praha a majitel Linetu Zbyněk Frolík. Pozici viceprezidenta obhájili předseda představenstva ZVVZ Machinery Stanislav Kázecký, Jan Rafaj z ArcelorMittal Ostrava, prezident Odvětvového svazu Hutnictví železa Jiří Cienciala a ředitel Aspen Institute Praha Radek Špicar.

"Valná hromada rozhodla, že svaz posílí další klíčové osobnosti českého byznysu. Jako prezident jsem získal 94 procent hlasů, což je hodně silný mandát," uvedl Hanák.

Za největší problém Hanák označil stavební zákon. "Peněz je výjimečně dost, ale my kvůli nedostatečné legislativě nemůžeme stavět," dodal. Problémem je podle něj také to, že nejsou připraveny evropské fondy pro další období. Firmy tak čekají na otevření výzev v klíčových programech. Jasno chce mít svaz co nejdříve v otázkách jaderné energetiky, prolomení těžebních limitů a přijetí eura. Do měsíce připraví stanovisko, proč by se mělo přijmout a co tuzemským podniků přinese.

Kandidáty volila valná hromada složená ze zástupců individuálních firem (31 delegátů) a zástupců svazů a asociací (26 delegátů). Hanák, který je prezidentem prostějovské společnosti FTL - First Transport Lines, byl do čela svazu zvolen v roce 2011. Předtím byl jeho viceprezidentem.

Svaz průmyslu a dopravy ČR je nestátní dobrovolnou nepolitickou organizací, sdružuje zaměstnavatele a podnikatele v Česku. Hájí a prosazuje jejich zájmy v evropských a mezinárodních organizacích. Snaží se také ovlivňovat hospodářskou a sociální politiku české vlády s cílem vytvářet podmínky vhodné pro rozvoj podnikání v ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy