Ústavní soud se vyjádří k okolnostem pádu záložny MSD

ČTK ČTK
5. 1. 2014 9:31
Konkrétně vyhlásí, jak rozhodl o stížnosti kampeličky proti postupu státního zastupitelství.
Foto: MSD

Brno - Ústavní soud (ÚS) se v pondělí vyjádří k okolnostem, jež předcházely pádu Metropolitního spořitelního družstva (MSD). Konkrétně vyhlásí, jak rozhodl o stížnosti kampeličky proti postupu Vrchního státního zastupitelství a Vrchního soudu v Praze v loňském roce.

Zastupitelství zablokovalo družstvu účty kvůli podezření z úvěrového podvodu. Vrchní soud to v polovině roku opakovaně potvrdil, což kampelička považuje za likvidační opatření a zásah do majetkových práv. MSD nakonec v prosinci přišlo o licenci a skončilo v konkurzu, tato rozhodnutí však nejsou předmětem zkoumání ÚS.

Podle kampeličky byl postup vrchního státního zastupitelství zjevně nepřiměřený. Žalobci prý nechali zajistit mnohem více peněz, než situace vyžadovala. Tím údajně paralyzovali kampeličku a poškodili zájmy jejích členů.

Podle evidence ÚS rozhodlo státní zastupitelství nejprve o zajištění necelé půl miliardy korun na účtech u ČSOB, a to s podezřením, že peníze jsou určeny ke spáchání úvěrového podvodu. Česká národní banka zároveň s kampeličkou zahájila správní řízení a zakázala jí přijímat nové vklady. Státní zastupitelství poté rozhodlo o zajištění dalších účtů v UniCredit Bank a J&T Bank. Všechny stížnosti MSD zamítl či odmítl vrchní soud.

Podle dostupných údajů bylo na zablokovaných účtech celkem asi 2,6 miliardy korun. Státní zastupitelství argumentovalo tím, že záložna poskytovala úvěry nesolventním zahraničním společnostem bez historie a zastoupeným zřejmě nastrčenými lidmi.

Financováním nekonkrétních, neověřených i nereálných záměrů argumentovala také Česká národní banka, která v polovině prosince odňala kampeličce licenci. Závažné nedostatky v podnikání záložny prý poškozovaly zájmy vkladatelů a ohrožovaly bezpečnost a stabilitu finančního ústavu.

MSD považuje postup národní banky za nestandardní, likvidační a předem rozhodnutý. Družstvo také podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Městský soud v Praze však loni 23. prosince poslal MSD do konkurzu. Fond pojištění vkladů zřejmě vyplatí klientům MSD náhrady ve výši zhruba 12 miliard korun. Byla by to druhá nejvyšší výplata v historii fondu po náhradách pro klienty zkrachovalé Union banky v roce 2003.

MSD vzniklo v roce 1999 jako malá regionální záložna se sídlem v Brně a s 30 zakládajícími členy. Základna klientů postupně stoupla na 15.000, původní základní kapitál 120 tisíc korun se navýšil na více než miliardu. S pobočkami v deseti městech bylo MSD podle svých webových stránek největší záložnou v zemi.

 

Právě se děje

Další zprávy