USA zmírní sakce proti Kubě, Američané si mohou přivézt rum a doutníky

ČTK ČTK
14. 10. 2016 16:02
Nově bude například možné vyvážet na Kubu některé americké spotřební zboží prodávané přes internet. Americké firmy mohou pro humanitární účely opravovat a vylepšovat kubánskou infrastrukturu. Už dříve se obě země dohodly na znovuzavedení pravidelného leteckého spojení, na obnovení poštovních služeb či pravidelné lodní dopravy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington – Spojené státy americké dnes oznámily další sérii opatření, která zjednoduší současná obchodní, cestovní a finanční omezení vůči Kubě. Změny začnou platit od pondělí 17. října, uvedlo americké ministerstvo financí, pod které sankční programy spadají. Washington s Havanou obnovily diplomatické styky loni v červenci po více než padesáti letech.

Americký prezident Barack Obama podle Reuters prohlásil, že další uvolnění sankcí povede k většímu sblížení obou zemí i obyvatel. Dodal, že Kuba má nadále velmi odlišný názor na demokracii a lidská práva než Spojené státy, ale že vzájemné hlubší propojení je nejlepší způsob, jak tyto sporné body řešit.

Nově bude například možné vyvážet na Kubu některé americké spotřební zboží prodávané přes internet a americké firmy mohou pro humanitární účely opravovat a vylepšovat kubánskou infrastrukturu. Američané si také z Kuby mohou přivézt pro vlastní potřebu kubánský rum a doutníky.

Hospodářské sankce vůči Havaně zahájily Spojené státy v říjnu 1960 zákazem vývozu amerického zboží na Kubu, vyjma léků a některých potravin. O dva roky později uvalily na veškerý obchod s Kubou embargo. Embargo stále platí, zrušit ho může jen Kongres USA, který je pod kontrolou republikánů. Ti takový krok zatím odmítají.

Kuba s USA se mezitím dohodly na znovuzavedení pravidelného leteckého spojení, které funguje od konce letošního srpna, či na obnovení poštovních služeb či pravidelné lodní dopravy.

 

Právě se děje

Další zprávy