USA kritizují EU kvůli vyšetřování amerických firem. Vytváříte nadnárodní daňový úřad, vzkazují

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 8. 2016 11:42
Spojeným státům americkým se nelíbí vyšetřování Evropské unie zaměřené na daňové režimy. Podle zprávy amerického ministerstva financí se jim zdá neúměrně zaměřené na americké firmy a také se obává, že by to mohlo zasáhnout americké daňové poplatníky v podobě vyšších daní.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Washington – Spojené státy veřejně kritizují Evropskou unii kvůli vyšetřování příznivějších daňových režimů pro nadnárodní firmy jako Apple dohodnutých s vládami v Irsku a několika dalších evropských zemích.

Americké ministerstvo financí zveřejnilo zprávu, která si stěžuje, že vyšetřování se nepřiměřeně zaměřilo na americké firmy a mohlo by skončit zvýšením nákladů pro americké daňové poplatníky, pokud společnosti budou donuceny platit vyšší daně v Evropě, protože podniky získávají v USA daňové úlevy při platbě daní v zahraničí. Evropská komise odmítá, že by se více zaměřovala na daňové dohody firem z USA.

Evropské úřady vyšetřují, zda některé země neudělily nadměrné daňové úlevy firmám jako Apple, Amazon či Starbucks. Společnosti tvrdí, že jejich dohody jsou legální.

Apple bude možná potrestán 

USA se nelíbí vyšetřování Bruselu, protože podle něj se tak vytváří nadnárodní daňový úřad a potlačují se daňové zákony jednotlivých členských států. Brusel také podle USA používá jiná kritéria při vyšetřování případů zahrnujících americké společnosti. Ministerstvo rovněž vyzvalo EU, aby zvážila své akce vůči některým firmám z USA, protože peněžní sankce pro tyto firmy by mohly mít širší důsledky pro přeshraniční zdanění.

Evropská komise, která daňové dohody zkoumá, odmítá, že by její vyšetřování mělo nejhorší dopad na firmy ze Spojených států. "Právní předpisy EU platí bez rozdílu pro všechny společnosti působící v Evropě - není zde zaujatost vůči americkým firmám," uvedla mluvčí komise Lucia Caudetová. Upozornila, že jedno z prvních daňových rozhodnutí v loňském roce se týkalo evropské automobilky Fiat. Letos EK odmítla daňové dohody Belgie s 35 převážně evropskými společnostmi.

Apple a další americké společnosti si nechávají zdanit velkou část svých zahraničních zisků v jiných zemích než v USA, aby se tak vyhnuly vyššímu zdanění ve Spojených státech. Americké ministerstvo financí uvádí, že pracuje na tom, aby donutilo společnosti převést tyto finance do domovské země, napsala agentura AP.

Očekává se, že EU příští měsíc oznámí své rozhodnutí o daňových dohodách Applu. Firma by mohla být potrestána a donucena doplatit na daních miliardy eur. Evropská komise, která případy daní šetří, uvedla, že není zaujatá proti amerických firmám, uvedla na svých stránkách BBC.

 

Právě se děje

Další zprávy